Rogaliki twarogowe fit


Witam się z wami słoneczka, jak się macie ? Mamy dzisiaj już piąteczek a ja mam dzień wolny, więc cieszę się podwójnie. Rano już zrobiłam trening, zarobiłam ciasto na chleb - robię taki na zakwasie z kaszą gryczaną a teraz usiadłam z kawką i pisze dla was przepis na rogaliki twarogowe w wersji fit. Są przepyszne i wiem od kilku osób, że bardzo im smakowały i czekają na przepis. Tak więc już jest. Róbcie słoneczka bo są pyszne no i można zjeść takiego rogalika bez wyrzutów sumienia. Ja dałam jako nadzienie frużelinę bez cukru wiśniową i jabłkową. To ja was zostawiam z rogalikami a sama uciekam do sprzątania i robienia obiadku, miłego dnia kochani i smacznego. 


Składniki:

- 400 g twarogu półtłustego
- 200 g miękkiego masła
- 350 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia

- marmolada, frużelina, owoce


Do miski wkładamy twaróg i masło i rozdrabniamy wszystko tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem. Można to także zrobić widelcem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i wyrabiamy wszystko ręcznie, aż składniki się ze sobą połączą i powstanie kulka. 

Ciasto chowamy na 30 minut do lodówki.

Na blacie lub stolnicy podsypanej mąkę wykładamy ciasto i dzielimy je na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek i dzielimy na 8 trójkątów. 

Na każdy trójkąt nakładamy frużelinę lub marmoladę (ważne aby było coś gęstego, aby podczas pieczenia nie wypłynęło, można także ułożyć plasterki owoców - z jabłkami i cynamonem będą rewelacyjne). Zawijamy rogaliki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - potrzebne będą dwie takie blaszki.

Rogaliki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 25-30 minut, aż się nam ładnie zarumienią. 

Upieczone rogaliki przekładamy na kratkę, aby wystygły. Można je posypać cukrem pudrem lub zrobić jakiś lukier czy polewę - jak ktoś chcę, ale nie jest to konieczne. Rogaliki są pyszne same w sobie, u mnie posypane zmielonym erytrytolem. 





Komentarze

  1. Takie rogaliki są pyszne do kawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne do kawy <3 pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i pyszne rogaliki, takie uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis zapisuję i na pewno kiedyś wykorzystam, bo wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. zjadłabym teraz do herbatki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam dwa tygodnie temu rogaliki, ale kruche ;) ja mam teraz troszkę więcej, niestety przymusowego, wolnego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię w zasadzie wszystkie rogaliki :-) no ja muszę chodzić do pracy :-)

      Usuń
  7. Ależ one pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochanie, przecudne te Twoje rogaliki! Porywam ze 3 sztuki <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie mam co marudzić.
    Te rogaliki są pyszne.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  10. Rogaliki jak marzenie, takich się nie odmawia :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam,cz te rogaliki robi się bez jajek?

    OdpowiedzUsuń
  12. Wychodzą pyszne. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.