Bułki maślane


Dzień dobry słoneczka. Jak wam mija majowy weekend. Mi bardzo dobrze, siedzimy w domku, chodzimy na spacery, jest czas na trening, na domowe spa, na książkę i na film no i oczywiście gotowanie. Wczoraj upiekłam obłędne w smaku bułeczki maślane, wykorzystałam przepis na rogaliki maślane mojego dziadka, dodałam więcej masła i mąki i wyszły rewelacyjne. Mięciutkie, puszyste. Pysznie smakują posmarowane masłem, polane miodem. Po prostu mniam. Koniecznie je upieczcie, są naprawdę łatwe i szybkie do przygotowania, każdy sobie z nimi poradzi bez problemu. Mi w smaku przypominają bułeczki, które kiedyś kupowaliśmy w piekarni. Zapraszam i życzę miłej niedzieli, takiej rodzinnej i radosnej. 


Składniki:

- 250 g mleka
- 120 g masła
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 700 g mąki pszennej typ 550
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- jajko do posmarowania bułek


Do miseczki wkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem, rozcieramy i zostawiamy na kilka minut, aby zrobiły się płynne.

Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz jajka rozbełtane widelcem. W garnku rozpuszczamy masło i wlewamy mleko, mieszamy i wlewamy do mąki. 

Dodajemy płynne drożdże i wyrabiamy ciasto ręką lub za pomocą miksera z hakiem. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Następnie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 10 części, formujemy kulki i układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, grzanie góra-dół. 

Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25 minut. 

Upieczone bułki przekładamy na kratkę, aby wystygły.





Komentarze

  1. Cudowne bułeczki!
    Idealne na leniwe, świąteczne śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię maślane bułeczki z miodem lub dżemem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne bułeczki Marzenko, idealne na weekendowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bułeczki wyglądają przepysznie! Moja majówka dość leniwa chociaż na sam koniec odwiedziliśmy przyjaciół na działce i zrobiliśmy super grilla! Były żeberka, skrzydełka w miodzie, bakłażany i obowiązkowo kiełbaski :) fajnie było się rozerwać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie ma to jak domowe pieczywo

    OdpowiedzUsuń
  6. O rety ! Muszę koniecznie upiec te bułeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubimy bułki maślane z dżemem :) Chętnie zrobię !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.