Pizza Maniusi

 


Jak ja się cieszę, że mamy już weekend. Za mną ciężki i pracowity tydzień i z chęcią po prostu posiedzę w domku i odpocznę. Zastanawiałam się co zrobić na obiad i chłopaki chcieli pizzę a że składniki potrzebne miałam w lodówce to powstała taka oto pizza. Ciasto na pizzę mam już sprawdzone a dodatki zmieniam w zależności od chęci czy zawartości lodówki. Takie ciasto możecie także sobie zamrozić na potem, tak samo możecie zamrozić upieczoną już pizzę. Powiem wam, że najbardziej mi smakuje taka domowa wersja, czasami się zdarzy, że zamówimy gotowca, ale już nam tak nie smakuje. Domowa jest najlepsza. 


 Składniki:

- 600 g mąki pszennej typ 00 lub 500
- 350 ml ciepłej wody
- 40 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy lub oleju

dodatki - cukinia, pieczarki wcześniej podsmażone na patelni, papryka pokrojona w kostkę, szynka parmeńska i ser żółty


Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewamy wodę oraz olej.

W garnuszku rozkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem, odstawiamy na kilka minut i mieszamy, drożdże zrobią się płynne. Wlewamy do mąki. Jak użyjecie suchych drożdży to najpierw do miski wlejcie ciepłą wodę, dodajcie suche drożdże i cukier, wymieszajcie i dopiero potem dodajcie resztę składników.

Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godzin.

Ciasto dzielimy na dwie części. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - dużą z piekarnika i rozciągamy ciasto na całej powierzchni. Możemy także zrobić cztery mniejsze okrągłe pizze. Ja zawsze staram się tak ją rozciągnąć aby zostawić grubsze boki ciasta.

Ciasto nakłuwamy widelcem i smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy suszoną bazylią i oregano. Układamy dodatki - cukinię, pieczarki wcześniej podsmażone na patelni, paprykę pokrojoną w kostkę, szynkę parmeńską i ser.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240 stopni, pieczemy pizzę przez 15 minut, grzanie góra-dół. 







Komentarze

  1. jak bosko grube ciasto! Wygląa baaardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno nie robiłam pizzy. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  3. Od jakiegoś czasu mój mąż robi pizzę. Domowa najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłaś mi apetyt na domową pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa wersja. Jako miłośniczka pizzy z Zielonej Góry zrobię to dla mojej rodzinki, będą zachwyceni tym daniem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.