Tort bezowy z erytrytolem

 


Dzień dobry kochani. Jak tam wasze zdrówko i samopoczucie ? Mam nadzieję, że wszystko jest u was w porządku. Dzisiaj chciałabym was poczęstować pysznym torcikiem bezowym, który był takim, że tak powiem eksperymentem bo zrobiłam go bez cukru i dodałam erytrytol. Tak naprawdę do końca nie wiedziałam co z tego wyjdzie i czy w ogóle będzie smaczny. Powiem wam, że wyszedł super. Co prawda ma inny smak niż beza przygotowana tradycyjnie z cukrem, ale osoby, które muszą unikać cukru spokojnie mogą sobie taką bezę zrobić i zjeść kawałek bez wyrzutów sumienia. 
Krem zrobiłam z serka mascarpone, śmietany i kajmaku. Oczywiście możecie zrobić bez dodatku kajmaku i dodać również erytrytol. 
To co, kto ma ochotę na kawałek, zapraszam. Życzę wam miłego weekendu i smacznego.


Składniki:

- 6 białek jaj
- 180 g erytrytolu zmielonego na puder
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli


Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce erytrytolu i dalej miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dalej ubijamy, na koniec wlewamy sok z cytryny i miksujemy ale już na małych obrotach.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia na którym odrysowujemy dwa koła. Wykładamy ubitą pianę na obrys kół - ja zostawiłam wyższe boki. 

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, funkcja termoobieg i wkładamy blaszkę z bezą. Od razu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy bezę około dwóch godzin. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. 

Jak już beza się upiecze to otwieramy drzwiczki piekarnika i zostawiamy bezę, aby wystygła. 

Przygotowujemy krem - ja miałam 250 g serka mascarpone, 500 ml śmietany 36%, 3 łyżki kajmaku. Wszystko razem zmiksowałam. Przełożyłam blaty bezy i udekorowałam malinami i borówkami. Schłodziłam ją przed podaniem w lodówce. 







Komentarze

  1. Prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam takiego tortu. Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny torcik :D Nigdy nie robiłam tortu bezowego, nie jestem pewna czy mój piekarnik by podołał :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można pominąć składnik - skrobia ziemniaczana? Pytam, bo tradycyjny przepis na beze opiewa, tylko o białka, szczyptę soli i cukier.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można zrobić bezę dzień wcześniej? Krem dać od razu czy dopiero w dniu podania? Trzymać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  6. czy ta beza jest krucha

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.