Pierogi z kapustą i grzybami

 


Dzień dobry moje kochane słoneczka. Przychodzę do was dzisiaj z przepisem na pierogi z kapustą i grzybami. Ostatnio narobiłam ich dość sporo i pomroziłam już na święta. Ja zresztą uwielbiam pierogi i mogę je jeść codziennie z różnymi farszami, ale na święta to zawsze z kapustą i grzybami oraz ruskie. 
Podaje wam także super przepis na ciasto, robi się go szybko i jest super miękkie i łatwo się je wałkuje, trzeba tylko pamiętać, aby je chować pod ściereczkę, aby nie wysychało. 
A wy robicie pierogi na święta ???
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia i smacznego. 


Składniki:

ciasto na pierogi
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 250 ml gorącej, przegotowanej wody
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju

farsz
- 700 g kiszonej kapusty
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- garść suszonych grzybów
- sól, pieprz
- łyżka masła


Grzybki zalewamy szklanką gorącej wody.

Kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą na sitku, następnie ją drobno kroimy. 

Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i podsmażamy na patelni na łyżce masła, dodajemy pokrojoną cebulkę i jeszcze chwilkę wszystko razem dusimy. 

Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy pieczarki z cebulką, grzybki drobno pokrojone razem z wodą i gotujemy na małym ogniu, tak długo aż kapusta zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody. Następnie na koniec odparowujemy farsz z nadmiaru płynów i przyprawiamy solą i pieprzem. 

Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do misy robota lub miksera wsypujemy mąkę, sól, olej i gorącą - świeżo przegotowaną wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Jeżeli nie macie robota i będziecie wyrabiać ciasto ręcznie to uważajcie, aby się nie poparzyć. 

Wyrobione ciasto szczelnie zawijamy w ściereczkę lub przykrywamy miską, aby nie wysychało i odpoczęło - zostawiamy tak na 15-30 minut.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka - ja robię to za pomocą szklanki, nakładamy farsz i zlepiamy. Pamiętajcie, aby reszta ciasta cały czas była przykryta ściereczką. 

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Ja dodaje łyżeczkę soli i łyżkę oleju do wody. Wrzucamy pierogi i gotujemy od wypłynięcia jakieś 5 minut. 

Przekładamy je na talerze, aby wystygły. Można je schować potem w woreczki i zamrozić. 







Komentarze

  1. u mnie w domu nie ma tradycji pierogów na święta,nie wiem czemu?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u nas od zawsze jest co mnie bardzo cieszy bo uwielbiam pierogi :-)

      Usuń
  2. Nie ma świąt bez pierogów. Chętnie sprawdzę Twój przepis, bo wszystkie Twoje inne receptury, których próbowałam, świetnie się u mnie sprawdzały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak. Pierożki muszą być. Polecam kochanie i dziękuje 😃

      Usuń
  3. Już dawno takich nie jadłam. U nas królują ruskie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.