Paszteciki z masą makową


Dzień dobry kochani. Mam dla was dzisiaj bardzo fajny pomysł na paszteciki ale w wersji na słodko z masą makową. Użyłam gotowej masy z puszki, ale możecie także zrobić sobie ją sami. Ja z braku czasu poszłam na łatwiznę, bo została mi masa makowa i zastanawiałam się co z nią zrobić.
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i super się z nim pracuje, koniecznie spróbujcie bo takie paszteciki smakują rewelacyjnie. 


Składniki:

330 g mąki pszennej 
- 125 g ciepłej wody 
- 40 g masła
-  1 jajko 
- 10 g świeżych drożdży 
- 1/3 łyżeczki miodu,
- szczypta soli

- pół puszki gotowej masy makowej
- rozbełtane jajko do posmarowania
- garść brązowego cukru do posypania

Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, rozbełtane widelcem jajko i roztopione masło oraz ciepłą wodę - max 35 stopni. 

Drożdże rozkruszamy w kubeczku, dodajemy miód, zostawiamy chwilkę, aby drożdże się rozpuściły mieszamy i wlewamy do ciasta. 

Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godzin. 

Następnie ciasto rozwałkowujemy na blacie - podsypujemy lekko mąką - na owalny placek i dzielimy go na dwie części wzdłuż. Na każdej części rozsmarowujemy masę makową (użyłam pół dużej puszki) i zawijamy jak roladę.

Kroimy na kawałki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, grzanie góra-dół przez 20-25 minut. Po upieczeniu przekładamy paszteciki na kratkę, aby wystygły. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku. 





Komentarze

  1. Genialny pomysł na połączenie ciasta pasztecikowego z makiem. Brawo! Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za makiem ale ciasto z pewnością wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, takie małe drodżóweczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale. Napewno skorzystam. Dziękuję Ci. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Z chęcią bym takich skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam mam pytanie, ile z podanej porcji wychodzi pasztecików z makiem?

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.