Chleb pszenno-żytni drożdżowy

 


Dzień dobry kochani. Dzisiaj mamy ostatni dzień roku, jejku kiedy to zleciało. Czy wy też macie takie poczucie, że ten rok wam jakoś tak za szybko minął, jakby uciekł ? 
Ten ostatni dzień w roku to czas na jakieś podsumowania, plany czy postanowienia. Ja mam kilka planów i marzeń w głowie, ale nigdzie tego nie spisuje, nie odhaczam. Nie robię także postanowień. Ale podsumowując ten rok powiem, że bardzo wam kochani dziękuje za to, że tu ze mną jesteście, gotujecie razem ze mną, odwiedzacie mnie i komentujecie. To dla mnie naprawdę ważne. Mam z wami taki cudowny kontakt i to nie tylko tutaj na blogu. Dziękuje. 
W ten ostatni dzień roku wrzucam wam przepis na obłędny w smaku chlebuś, bo jak wiecie ja chleby kocham piec i ogólnie lubię piec, więc będzie chleb na sylwestra. 
My spędzamy sylwester na spokojnie w domku, będzie prosecco, będzie jakiś film i coś do pochrupania i już. Życzę wam kochani cudownego dnia i wszystkiego co najlepsze w tym nowym roczku. 

Składniki:

- 670 g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub pszennej typ 550
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 380 ml cieplej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 40 ml oleju

Drożdże przekładamy do miseczki i zasypujemy cukrem, rozcieramy i zostawiamy na chwilę, aby zrobiły się płynne. 

Do miski wsypujemy mąkę pszenną i żytnią, sól i wlewamy wodę. Dodajemy olej i drożdże. Wyrabiamy chleb przez kilka minut za pomocą robota z hakiem. Można także wyrobić ręcznie. 

Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia około 2 godzin. 

Następnie ciasto dzielimy na dwie części i formujemy bochenki. Zostawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę, przykrywamy ściereczką. Chlebki nacinamy nożem.

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, funkcja termoobiegu. 

Na dno piekarnika możemy wstawić naczynie z wodą. Pieczemy chlebki przez 25 minut, aż się ładnie zarumienią. 

Po upieczeniu przekładamy na kratkę, aby wystygły. I już mamy pyszne, domowe pieczywo.

Inspiracja - chlebek Izy @issabelall.
 









Komentarze

  1. jaki cudowny chlebek na nowy rok!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo pysznie. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój sylwestrowy wieczór był bardzo podobny. Bardzo apetyczny domowy chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wystarczy że domowy już wiadomo że pyszny

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mam termoobiegu, mam kuchenkę/piekarnik na gaz gdybym chciala upiec chlebek to w jakiej temperaturze piec?i czy moge piec bez wstawiania wody do piekarnika,Dużo pytań wiem ale nigdy nie piekłam chlebka i czy foremka do metrowca będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepsza będzie foremka do keksówki, ja piekę ten chlebek bez foremki. A co do temperatury w twojej kuchence to spróbuj z temperaturą 220 stopni i obserwuj chleb. Nie mam takiego piekarnika, mam piekarnik na prąd :-)

      Usuń
  6. Ja sobie obiecałam, że w tym roku częściej będę sama piekła bułeczki i chlebki :) Więc przepisem z nieba mi spadłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.