Pierniczki z lukrem - pyszne i od razu miękkie

 


Dzień dobry moje kochane słoneczka, jejku jak ten czas szybko leci, mamy już piątek i za kilka dni święta. Jak tam wasze przygotowania i nastroje ? Mam nadzieję, że wszystko u was dobrze, zdrówko dopisuje bo zdrowie najważniejsze. 
Mam dla was przepis na super pierniczki, są od razu miękkie i mogą sobie leżeć w słoiku przez długi czas i nic się z nimi nie dzieje. Jeżeli jeszcze nie zrobiliście pierniczków czy ciasteczek to polecam wam ten przepis, dostałam go od koleżanki i jest naprawdę świetny. 

Składniki:

- 200 g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 100 g miodu
- 150 g cukru trzcinowego
- 680 g mąki pszennej
- łyżeczka sody i proszku do pieczenia
- 40 g kakao
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej

Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy łyżką lub po prostu za pomocą rąk. Chowamy na kilka godzin do lodówki lub na całą noc. Wyciągamy ciasto z lodówki na godzinę przed robieniem pierniczków. 

Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1,5 cm i wycinamy kształty. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy pierniczki w temperaturze 180 stopni przez 12 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę, aby przestygły. 

Przygotowujemy lukier 
- 30 g białek - białko z jednego jajka
- 150 g cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy kilka minut. Pierniczki lukrujemy i ozdabiamy. Przechowujemy w zamkniętym słoiku lub puszce. 









Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Potwierdzam,robiłam na Święta,z podwójnej porcji są przepyszne jeszcze mam pełną puszkę,są jeszcze lepsze niż świeżo pieczone,już pewne że będą na kolejne Święta 😋

      Usuń
  2. Właśnie szukałam takiego przepisu. Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne pierniczki :) Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie prezentują się te pierniczki :D
    Przepis chętnie wypróbuję :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam dziś dwa razy, najpierw z jednej porcji i wyszły cudne i zrobiłam po raz drugi 😋😊

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.