Wieniec drożdżowy z cynamonem

 


Dzień dobry moje kochane słoneczka. Mam dla was dzisiaj coś pysznego. Upiekłam wczoraj takie ciacho drożdżowe z cynamonem, taka przedświąteczna próba. Powiem wam, że wyszło tak pyszne, że będę je piekła znowu na świąteczny stół. 
U nas wszyscy bardzo lubią drożdżowe. Możecie także upiec z tego ciasta bułeczki - trzeba wówczas po zawinięciu ciasta w roladę pokroić je na kawałki i upiec. 
Ale taki wieniec drożdżowy super będzie się prezentować na święta, no i mówię wam jaki on jest pyszny. Koniecznie spróbujcie. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia. 


Składniki:

- 600 g mąki pszennej typ 500 - użyłam Tota mąka
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g masła

nadzienie
- 80 g masła
- 3 łyżeczki cynamonu
- 150 g cukru trzcinowego

dodatkowo
- 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
- garść posiekanych orzechów
- garść posiekanej suszonej żurawiny


Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.
Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.

Przygotowujemy nadzienie. Do garnka wkładamy masło i cukier, dodajemy cynamon. Wszystko razem podgrzewamy i mieszamy, aż masło się rozpuści i wszystko dobrze ze sobą połączy. 

Gdy ciasto już wyrośnie to rozwałkowuje je na placek na blacie podsypanym mąką. Smaruje po całej powierzchni masą cynamonową i zawijam jak roladę. Przekładam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc wieniec - zlepiam końce. Ostrym nożem nacinam co kilka cm ciasto, tak do połowy (nie przecinając ciasta na całej powierzchni). 

Smaruje rozbełtanym białkiem. Zostawiam je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Ciasto piekę 35-40 minut, aż się ładnie zarumieni. Po upieczeniu zostawiam na kratce do wystygnięcia.

Następnie smaruje ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypuje posiekanymi orzechami i żurawiną. 
 






Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.