Ciasto francuskie z kremem i owocami


Ciasto francuskie z kremem i owocami to szybki i pyszny pomysł na deser, zrobicie go w ciągu dosłownie kilki minut. Krem z mascarpone i tartymi migdałami smakuje obłędnie. Koniecznie spróbujcie, naprawdę nie można obok niego przejść obojętnie. Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego poniedziałku. 


Składniki: 

- opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru
- 50 g migdałów tartych
- 3-4 truskawki i kilka borówek amerykańskich
- rozbełtane jajko do posmarowania
- cukier do posypania ciasta

Ciasto francuskie kroimy na pół wzdłuż i dzielimy na kawałki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem - mi wyszły dwie blaszki. Każdy kawałek nakłuwamy widelcem i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Połowę kawałków posypujemy cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut.

Upieczone przekładamy na kratkę, aby wystygły. 

Przygotowujemy krem - w misce miksujemy serek mascarpone ze śmietaną i cukrem. Dodajemy tarte migdały i mieszamy łyżka. Krem nakładamy do rękawa cukierniczego. 

Każdy kawałek ciasta kroimy na pół. Nakładamy krem i dodajemy do połowy pokrojone kawałki truskawek i do połowy kawałki borówek. Dlatego posypywałam cukrem tylko połowę ciasta aby się odróżniało. I już mamy gotowy tak pyszny deser, że nie można przejść obok niego obojętnie. Do tego zrobicie go dosłownie w ciągu kilku minut.





Komentarze

  1. Un gâteau savoureux et élégant.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  2. W weekend przygotuje ten smakołyk. Mam nadzieje, że moim krytykom czyli rodzinie posmakuje. Porozglądam się po blogu za innymi ciekawymi przepisami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana poszalałaś z tym ciastem, nie sposób mu się oprzeć, takie smakołyki wyczarowałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Małe dzieła sztuki i do tego jakie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam dziś wielką ochotę na słodycze

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja mam ślinotok, no pyszne to musi być, super - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. woow ale pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  8. Z pewnością smakują nieziemsko. W weekend przygotuje ten smakołyk.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.