Zupa pieczarkowa z makaronem

 


ZUPA PIECZARKOWA Z MAKARONEM 

Moja ukochana zupka, ja tylko z makaronem a mój mąż tylko z ziemniakami !!! też macie ten mały problem ? jak w przypadku pomidorowej - makaron czy ryż. Jedno jest pewne - ta zupka jest obłędnie pyszna.

Składniki:

- 3 l bulionu lub wody
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- 220 g mrożonki marchewka z groszkiem
- 220 g mrożonki włoszczyzna krojona paski 
- 300 g pieczarek 
- łyżka oleju lub masła 
- 150 g makaronu u mnie kolanka 
- sól i pieprz 
- domowa jarzynka
- 2-3 grzybki suszone 
- łyżka suszonej cebuli 
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka sosu sojowego 
- natka pietruszki 

Przygotowanie:

Pieczarki pokrój na kawałki i podsmaż na patelni na łyżce oleju lub masła. Do garnka wlej bulion lub wodę. Dodaj liść laurowy, ziarenka pieprzu, łyżkę domowej jarzynki, grzybki suszone i cebulę. Zagotuj. 

Dodaj marchewkę z groszkiem i włoszczyznę oraz pieczarki. Gotuj przez 5 minut. Następnie wsyp makaron i gotuj do miękkości. 

Przypraw solą, pieprzem, dodaj sos sojowy i śmietankę. Wsyp posiekaną natkę pietruszki. Zupę rozlej do talerzy. Smacznego.





Komentarze