5/31/2014 3

Dżem truskawkowy :-)
























Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy. Tym razem dżem truskawkowy. Pyszny, słodki z nutą cytryny. Nie kupuje dżemów w sklepach, wolę je sama zrobić i dziele się z nimi z bliskimi. To taki miły prezent.
Truskawki  to moje ulubione owoce. Dżemik świetnie smakuje na kanapce, na twarożku, w cieście czy jako dodatek do sera żółtego.

Zachęcam Was do robienia własnych słoiczków :-)



Składniki:

- 2 kg truskawek
- 1 kg cukru
- skórka i sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią


Wykonanie:

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Do dużego garnka wrzucamy truskawki pokrojone na kawałki, zasypujemy połową cukru i dodajemy skórkę i sok z cytryny. Pamiętajmy, aby cytrynę sparzyć wrzątkiem.
Wstawiamy na niewielki gaz i gotujemy mieszając od czasu do czasu. 

Po jakiejś godzinie gotowania dodajemy cukier z wanilią i resztę cukru. Gotujemy tak długo, aż dżemik będzie odpowiednio gęsty. Ja zawsze sprawdzam rozlewając łyżeczkę dżemu na talerzyku i czekam, aż wystygnie. 

Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na chwilkę. Opisujemy i chowamy do spiżarni. 

Smacznego :-)








3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Całego nie dostaniesz :-) trzeba się dzielić :-)

      Usuń
  2. Nie ma to jak swojski dżemik!!! też dzisiaj jadę po truskawki i bedę robić dżemy.. ostatni gwizdek :) a na zimę jak znalazł do naleśników, które uwielbiają moje dzieciaki :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.