Bigos z młodej kapusty:-)


Tak mi się spodobała gra w zielone, że kolejnym daniem wiosennym jest bigos. Pełen warzyw, zdrowy i pyszny. Nie zawiera mięsa tylko pyszną marchewkę, pieczarki i koperek. Jest daniem lekkim i pasującym do pory roku jaką mamy :-) 

Wypróbujcie właśnie teraz, gdy kapusta jest młoda :-) zapraszam :-)



Składniki:

- 3 małe główki młodej kapusty
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 5 marchewek
- sól i pieprz
- 3 liście laurowe
- 5 kulek pieprzu czarnego
- 2 pęczki świeżego koperku
- 2 łyżki ketchupu pikantnego


Wykonanie:




Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy liście laurowe, kulki pieprzu. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do kapusty. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.

W tym czasie pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni, pod koniec dodajemy pokrojoną cebulkę i chwilkę jeszcze dusimy. Dodajemy do kapusty.

Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koper i doprawiamy solą i pieprzem, oraz dodajemy ketchup pikantny.







Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja

Komentarze

  1. uwielbiam :) też gościł u mnie w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto ja też go często robię jak jest młoda kapucha :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Ślinka leci. Dawno nie jadłam, muszę zrobić... :)
    Dzięki za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Kasiu. Oj to koniecznie musisz zrobić :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Takiego nie jadłam ,kiedyś tylko z cukinią w ilości oszałamiającej i był pyszny .

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj to polecam bo jest pyszny :-) a z cukinią nie jadłam jeszcze :-) ciekawe połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też bardzo lubię takie dania, pyszne, zdrowe i proste w wykonaniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie w rodzinie każdy lubi bigos zwłaszcza z młodej kapusty, rzeczywiście łatwe danie, a można dobrze się najeść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :-) tak pyszne a proste danie :-) smakuje zawsze :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.