Mięso na grilla :-)


Witajcie. Jak się udała majówka ??? Bo ja spędziłam czas miło i aktywnie :-) nie zabrakło też grilla i pyszności na stole. Wróciłam, więc nadrabiam zaległości bo tam gdzie byłam internet płata figle i pojawia się i znika, ale to dobrze bo naładowana jestem pozytywną energią i odpoczęłam :-)

Zapraszam Was do skorzystania z moich propozycji na grilla. Wszyscy znajdą tu coś dla siebie :-)

Mięso w dwóch wersjach. Jedna propozycja to przepis mojego Męża a druga propozycja to przepis mojego wujka Leszka :-). Mięso wyszło pyszne, aromatyczne. Spróbujcie sami :-)




Karkówka nr 1:

- 1 kg karkówki
- pół litra czerwonego wina półsłodkiego lub półwytrawnego
- 200 ml oleju
- zioła - oregano, bazylia, tymianek - dużo
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte
- 1 łyżeczka czubricy zielonej
- przyprawa do karkówki - gotowa mieszanka ze sklepu
- pieprz, sól
- 3 pokrojone w piórka cebule
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 2 łyżeczki majeranku

Wykonanie:

Mięso myjemy i kroimy w plastry. Z podanych składników przygotowujemy marynatę i wkładamy do niej mięso, miskę zamykamy i wkładamy na noc do lodówki. Następnie mięso wyjmujemy na talerz 
i grillujemy.  




Karkówka nr 2:

- 1 kg karkówki
- 3 łyżki sambal olek
- 3 łyżki musztardy miodowej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- zioła - tymianek, oregano, bazylia, majeranek

Wykonanie:

Mięso myjemy, kroimy na plastry. Z podanych składników przygotowujemy marynatę i wkładamy do niej mięso, miskę zamykamy i wkładamy na noc do lodówki. Następnie mięso wyjmujemy na talerz 
i grillujemy.  







Czas na mięsa z grilla!

Komentarze

  1. Zachęcam do udziału w konkursie http://www.meskiwypas.pl/meskie-grillowanie-konkurs/

    OdpowiedzUsuń
  2. Karkówka była przepyszna! Na pewno na stałe wejdzie do mojego grillowania. Nawet nie musiałam się obawiać o wątrobę Taty i jego przeciążenia, bo tłuszczyk jeśli w mięsie był dość dobrze się wypiekł, więc wystarczyło, ze Tata wziął swój Essentix i nie było żadnych dolegliwości po jedzeniu. Na pewno będę jeszcze innych przepisów próbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięso z grilla to doskonały powód do spotkania się na świeżym powietrzu i delektowania się smakiem lata. Grillowanie to nie tylko jedzenie, to celebracja sezonu grillowego!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.