Placuszki z twarogu :-)


Placki...placuchy kto ich nie lubi ? Chyba wszyscy a pomysłów na ich zrobienie jest tysiące.
U mnie dzisiaj placki z twarogu, lekkie i smaczne :-) posypane cukrem pudrem :-) mniam pycha.



Masz ochotę ? Zapraszam do zrobienia, szybko i łatwo i bardzo smacznie :-)



Składniki:


  • 400 g twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • 60 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g mąki pszennej
  •  olej do smażenia
  •  cukier puder do posypania


Wykonanie :


Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy w osobnej misce ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym stopniowo dodajemy twaróg cały czas miksując. Dodajemy mąkę i mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką. 

Smażymy na rozgrzanej i posmarowanej olejem patelni - kładziemy po łyżce ciasta i lekko spłaszczamy, smażymy na średnim ogniu do zarumienienia. 

Gotowe placki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :-)



Wykonanie w Thermomix:



Do naczynia zakładamy motylek, wkładamy białka ze szczyptą soli i ubijamy pianę czas 4 min/ obr.3-4. Pianę odkładamy do innego pojemniczka. Motylek zdejmujemy.

Nie myjemy naczynia, wkładamy żółtka z cukrem i mieszamy czas 30 sek/ obr.3. Następnie dodajemy twaróg i cukier waniliowy i mieszamy czas 40 sek/ obr.3. Następnie dodajemy mąkę
i mieszamy czas 30 sek/ obr.3.  Dodajemy do naczynia pianę z białek i mieszamy delikatnie kopystką.

Nakładamy na patelnie polaną delikatnie olejem po łyżce ciasta lekko spłaszczając i smażymy na średnim ogniu do zarumienienia. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :-)








Komentarze

  1. też bym z chęcią je zjadła :) a dawno nie robiłam placuszków żadnych :) smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam Marto :-):-):-) są bardzo delikatne i pyszne :-):-):-) miały być jeszcze na wierch truskawki ale wszystkie zjedliśmy wcześniej :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie placuszki, mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Marto :-) ja też uwielbiam :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super,że podana jest wersja na Termomix.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Słaby przepis. Przypala się od spodu a z wierzchu płynne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać na zdjęciu wychodzą. Trzeba smażyć je zatem na mniejszym ogniu aż się zetną i dopiero przewrócić. Placki tego typu ogólnie nie smaży się na wysokiej temperaturze. Ja je robię często i zawsze wychodzą. Spróbuj jeszcze raz tylko daj mniejszy ogień pod patelnią. Pozdrawiam serdecznie. Marzena

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.