Follow by Email

środa, 27 kwietnia 2016

Fasola z soczewicą w pomidorach


Lubię fasolkę w pomidorach, lubię też soczewicę. Ostatnio jak wróciłam z pracy to zastanawiałam się co zrobić na obiad, fasolkę czy soczewicę właśnie. A jak kobita nie może się zdecydować to już problem, więc postanowiłam zrobić jedno i drugie. Połączyłam fasolę i soczewicę w jednym pysznym daniu. I wiecie co to wyszło bardzo smakowite, będę to danie powtarzała często. Ja dodałam kabanosy, ale można dodać kiełbasę czy jakieś mięsko. Wybór dodatków jest dowolny. Ja już na nogach i za chwilę mam pociąg do Warszawy, jadę na warsztaty :-) miłego dnia wam życzę.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 150 g fasoli białej - miałam taką drobną
- 150 g czerwonej soczewicy
- 2 puszki pomidorów
- ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- 6 łyżek ketchupu (Symbio)
- 150 g kabanosów
- sól, pieprz
- łyżeczka miodu
- 100 ml wody
- szczypta lub dwie chili
- 2 łyżki natki pietruszki
- garść posiekanej świeżej bazylii

Wykonanie:

Fasolę najlepiej namoczyć w wodzie na noc, soczewicę przepłukać na sitku. Ja ze względu na czas, przepłukałam fasolę na sitku i ugotowałam ją w szybkowarze. Natomiast soczewicę gotowałam do miękkości w osolonej wodzie - 20 minut, natomiast fasola potrzebowała 40 minut. Kabanosy kroimy na kawałki i chwilkę podsmażamy je na patelni. Do garnka wrzucamy pomidory z puszki i miksujemy blenderem razem z świeżą bazylią, czosnkiem i posiekaną cebulą. Garnek z pomidorami stawiamy na gazie i gotujemy 20 minut, dodajemy ketchup, wodę, miód, sól, pieprz oraz chili. Mieszamy i dodajemy fasolę i soczewicę oraz natkę pietruszki oraz kabanosy. Podajemy danie samo lub z dodatkiem chleba.








43 komentarze:

  1. Gdyby danie przerobić na wege byłoby idealne i dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. połączenie raczej z tych ciężkich ale smakowicie wygląda:)
    Marzenko dobrej zabawy na warsztatach Ci życzę i czekam na relacje

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mojej męskiej części rodziny bardzo by smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczny obiadek :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzenko pomysł apetyczny, moje klimaty :) Ja też w pociągu do Wawy jestem i też na warsztaty się wybieram:) może nawet te same,aż zżera mnie ciekawość czy się spotkamy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności i udanego wyjazdu
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Po takiej ilości fasoli i soczewicy trochę byśmy boleści miały ale takiego pysznego dania byśmy nie odmówiły :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie dania w wersji bezmięsnej uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dobre danie na dzisiejszą pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawe i na pewno smaczne danie :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię takie jednogarnkowe obiady :) Fajne smaki, Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  13. takie połączenia to i ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł. Super danie, takie sycące i smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealne danie na tę nie wiosenną aurę za oknem :) udanego wyjazdu!

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię takie dania! Mam nadzieję, że ta miseczka to dla mnie?

    OdpowiedzUsuń
  17. Zdecydowanie bardzo apetyczna inspiracja. Na pewno zapach i smak wyborny. Oj szkoda, że nie miałam dziś takiego pysznego dania na obiadek. Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bo z takich przypadkowych eksperymentów to często powstają super przepisy Marzenko. Pysznie. Fasolka zagęszczona soczewicą :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo fajny pomysł na połączenie białej fasolki z soczewicą. Wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  20. konkretne danie w sam raz na chłody :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mojego małżonka by bardzo ucieszyła taka miseczka :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda przepysznie:)
    ściskam kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Czasem z niezdecydowania wychodzą nowe, wspaniałe potrawy! Świetne połączenie - na obiad idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszne i bardzo pożywne danie :) Mniamusie <3

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda ciekawie :-) Muszę koniecznie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo lubię warzywa z soczewicą w pomidorkach. :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Zapamiętam, aby zrobić. :D Akurat mam w domu soczewicę, a nawet chyba fasolę.

    OdpowiedzUsuń
  28. świetne połączenie :) wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. świetna alternatywa dla normalnej fasolki!

    OdpowiedzUsuń
  30. Danie prezentuje się bardzo smakowicie, a do tego ujęły mnie użyte składniki. Zapisuje i wypróbuję przepis przy najbliższej okazji! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam takie proste dania! Zawsze wychodzą i smakują nawet lepiej niż wymyślne! :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Marzenko, prześliczne masz te miseczki :)

    OdpowiedzUsuń
  33. :), fasola i soczewica to b.ciekawy pomysł, wypróbuję dzisiaj, kabanosy i keczup podaruję sobie(to wysoce przetworzone g...) w zamian zastosuję duszone nogi kaczki w sosie własnym

    OdpowiedzUsuń
  34. Cezary, kiedyś z Bydzi

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi