Follow by Email

niedziela, 15 maja 2016

Gofry pyszne i chrupiące


Kolejny weekend i Wypiekanie na śniadanie na fb. Byłam ciekawa czy dam radę tym razem wziąć udział, ale jak zobaczyłam, że tematem są gofry, to bez problemu. Gofry rewelacyjnie wychodzą robione lewą ręką. Powiem wam, że przepis, który podała Małgosia na gofry sprawdził się rewelacyjnie, co prawda miałam kilka do wyboru, ale zdecydowałam się na ten od Lisiej Kawiarenki. Co prawda użyłam mąki pszennej, ale następnym razem zrobię wersję bezglutenową. Gofry wyszły cudowne w smaku, chrupiące nawet po kilku godzinach. Ale przez cały czas leżały na kratce, nie kładłam ich na talerz. Posypałam tylko cukrem pudrem. Zdecydowanie polecam wam ten przepis do spróbowania. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 350 ml wody
- 9 g proszku do pieczenia
- 350-400 g mąki pszennej (ja dałam 380 g)
- cukier puder do posypania

Wykonanie:

Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem na puszystą masę. Następnie wlewamy olej, wodę, wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę, znowu miksujemy, aż składniki się połączą. 
Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy ją delikatnie olejem - najlepiej za pomocą pędzelka, nakładamy łyżką porcję ciasta i pieczemy gofry na rumiano. Ja mam gofrownicę o małej mocy, tak więc u mnie pieczenie trwało dość długo. Ale warto naprawdę, bo gofry są pyszne. Po upieczeniu układamy gofry na kratce, aby wystygły, posypujemy cukrem pudrem. Nie układajcie gofrów na talerzu bo zmiękną. Możemy także podać gofry z bitą śmietaną, owocami lub dżemem czy frużeliną. 








Gofry robiłam na śniadanie wspólnie z:



71 komentarzy:

  1. Dawno jadłam.. pysznosci ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi smaku na gofry zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to koniecznie musisz zrobić, a zapewniam że warto :-)

      Usuń
  3. Piękne!
    Pochrrrupałabym...

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny gofry.
    Nie mogę już doczekać się lata i tych gofrów z budek z dużą ilością bitej śmietany i owocami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne i niezwykle apetyczne gorfy :) Pycha! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 350-400 g mąki, to ile przeliczając na szklanki?

      Usuń
    2. Jedna szklanka mąki to średnio 170 g :-)

      Usuń
  6. Ja uwielbiam gofry jeszcze z bitą śmietaną i owocami pycha

    OdpowiedzUsuń
  7. często robię gofry,bo je kocham:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z nieba mi spadłaś z tymi goframi, przepis porywam na własny użytek. Niskie ukłony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko zrób koniecznie bo są pyszne, pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  9. Ach kupować tę gofrownicę czy nie? :D Boję się, że w tedy mój Mąż będzie chciał jeść tylko gofry :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudne Ci wyszły Marzenko :) Też się skuszę następnym razem na ten przepis (obecnie robiłam wersję słodką z płatkami owsianymi). Dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja właśnie poszukuję przepisu idealnego na gofry - chętnie wypróbuję ten bo Twoje gofry wyglądają idealnie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu polecam, zrób bo wyszły wspaniałe :-)

      Usuń
  12. Pyszne :) Dawno nie jadłam już gofrów i w końcu muszę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  13. B.pysznie sie prezentuja, a. Czy mozna zastapic wode mlekiem??,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu oczywiście, możesz dodać mleka :-)

      Usuń
  14. Uwielbiam gofry, szczególnie z bitą śmietaną i owocami. Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniałe Ci wyszły! Jeszcze się skuszę na tą wersję :)
    Dziękuję za wspólne śniadaniowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dawno nie piekłam gofrów, chyba muszę odkurzyć swoje gofrownice :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmmm chętnie się wproszę na goferka Marzenko, bo aż wstyd się przyznać, ale gofrownicy jeszcze się nie dorobiłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniś ja niedawno kupiłam nową i pierwszy raz na niej robiłam :-)

      Usuń
    2. Moniś ja niedawno kupiłam nową i pierwszy raz na niej robiłam :-)

      Usuń
  18. Wspaniałe gofry Marzenko, przypomniałaś mi o nich bo już dawno ich nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. na śniadanko idealne <3
    baardzo dawno nie jadłam, a wyglądają super apetycznie :))

    OdpowiedzUsuń
  20. Porywam jednego, bez dwóch zdań ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Gofry jadłyśmy już chyba wieki temu! Ale by się zjadło <3

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam gofry tylko szkoda, że zawsze się nimi upaćkam kiedy wybiorę te dodatki, które lubię!

    OdpowiedzUsuń
  23. Gofry bardzo kojarzą mi się z wakacjami. :D
    Twoje prezentują się obłędnie!
    Z chęcią wypróbuję przepis,bo gofrów jeszcze nie robiłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja niestety zajechałam swoj sprzęt :( Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepis koniecznie do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. W przyszły weekend koniecznie muszę zrobić goferki na śniadanie!:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wieki już nie jadłam i teraz narobiłaś mi strasznej ochoty na gofry !

    OdpowiedzUsuń
  28. wypróbuję na pewno, bo ciągle szukam przepisu na gofry idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Piękne i apetyczne :) Ja mam gofrownicę w kształcie takich serduszek i troszkę mi brakuje takich klasycznych gofrów domowych. Twoje z pewnością są smakowite :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Jak na nie patzrę to zaraz bym pożarła :-) Dzięki Marzenko za wspólne śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Dawno nie jadłam :) Uwielbiam :))

    OdpowiedzUsuń
  32. Gofry pycha dziękuje za wspólne pieczenie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  33. Cudne gofry :D, dziękuję za wspólny czas :).

    OdpowiedzUsuń
  34. Pysznie.. wczoraj też robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  35. O jejuuu.. Jak ja dawno nie robiłam gofrów! Nie ma bata, muszę zrobić, bo się tak napatrzyłam, że będą mi pięty skrobać chodząc za mną :D

    OdpowiedzUsuń
  36. Już wiem na co czekała moja gofrownica - na Twój przepis Marzenko. ;) Pięknie wyszły. :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Smakowicie wyglądają, dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Dziękuję za wspólne wypiekanie - pychotka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  39. Ale mam ochtę na gofry ;-) chyba wyprobuje Twoj przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  40. Nigdy nie piekłam gofrów, ale te w wersji wegańskiej bym sobie zrobiła :) Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  41. mmm od niedawna mam gofrownicę, domowe gofry są najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam od niedawna. Dostałam na gwiazdkę gofrownice Dezala i teraz eksperymentuje w kuchni. Moja babcia też taką ma i jest z niej zadowolona. Kupiła ją jeszcze jak byłam w gimnazjum. Najbardziej lubiłam gdy robiła dla mnie gofry z jagodami i bitą śmietaną.

      Usuń
  42. Ja ostatnio robiłam gofry na maślance pyszne były :). Twoje są takie grubiutkie, aż zachęcają do skosztowania :D

    OdpowiedzUsuń
  43. Jej jak ja dawno gofrów nie jadłam, ależ smaka mi narobiłaś.

    OdpowiedzUsuń
  44. Ja chcę gofra... Nie jestem wybredna i toleruję każdy rodzaj dodatków. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  45. Skradłam przepis....dziekuję😊

    OdpowiedzUsuń
  46. Właśnie robiłam te gofry, nawet córka niejadek zjadła 4 szt.

    OdpowiedzUsuń
  47. Bardzo lubię gofry, ale do zrobienia zniechęca mnie to właśnie, że miękną, gdzie w takim razie je odkładać, gdy nie zjemy wszystkich?

    OdpowiedzUsuń
  48. Uwielbiam gofry które są chrupiące takie z mnóstwem owoców-pycha! ^_^

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi