Follow by Email

niedziela, 21 sierpnia 2016

Pierogi z kabanosem i ziemniakami


Wczoraj przygotowałam na obiad pierogi, zrobiłam je z ciasta ziemniaczanego, które robiłam już wiele razy i takie ciasto najbardziej nam smakuje. Cały dzień spędziłam dość intensywnie. Byłam na kolacji na Wyspie Młyńskiej - impreza odbyła się po raz kolejny, jeżeli jesteście z Bydgoszczy lub okolic naprawdę warto wpaść na pyszne jedzenie, atrakcje, konkursy. Nawet udało mi się wygrać fajne produkty - słoiczki z dżemami i oliwkami. Bardzo fajnie spędziłam czas w gronie przyjaciół. A dzisiaj od rana u nas pada deszcz, w sumie to dobrze bo sucho, ale mieliśmy jechać do Gruczna na Festiwal Smaków. Nic to - dzisiaj poleniuchuje a na festiwal pojadę za rok. A pierożki będą i dzisiaj na obiad. Wyszły naprawdę pyszne. Skusicie się na porcyjkę ?

Zapraszam :-)


Składniki:

- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 120 g kabanosów pieczonych (użyłam produktu z Zakładów Mięsnych Henryk Kania linia Maestro)
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 3 cebule
- sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy, jeszcze gorące tłuczemy tłuczkiem i studzimy. Następnie dodajemy mąkę
i rozbełtane jajka i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze wyrabiamy. Jeżeli ciasto będzie się bardzo kleiło dodajcie jeszcze odrobinę mąki, to zależy od ziemniaków jakie użyjecie.

Bierzemy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na placek, wykrawamy szklanką koła. Pamiętajmy, aby zawsze lekko podsypywać stolnicę mąką.

Farsz - ugotowane ziemniaki i wystudzone tłuczemy tłuczkiem. Kabanosy ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni na łyżce oleju dusimy cebulkę, na sam koniec wrzucamy starte kabanosy i chwilkę podsmażamy. Dodajemy do ziemniaków, przyprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, wszystko razem mieszamy.

Lepimy pierogi, na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję farszu i zlepiamy pierogi.

Gotujemy w gorącej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyżką oleju, po wypłynięciu 4-5 minut jeszcze. Wyciągamy łyżką cedzakową na talerze.

Ja podałam pierogi już podsmażone na patelni z dodatkiem uduszonej cebulki i podsmażonych cienkich plasterków kabanosów.
Smacznego.








31 komentarzy:

  1. Nie wpadłabym na pomysł, żeby zetrzeć kabanosy :-D No i jeszcze to ciasto ziemniaczane- uwielbiam! Pierożki muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam jakie pyszne z tym kabanosem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z takiego ciasta i farszu pierogów nie robiłam. Jasne, że skuszę się na porcję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne pierożki, z kabanosem ciekawie smakowały na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja lubię takie pomysłowe przepisy. Kiedy już myślisz, że niewiele może Cię zaskoczyć... trafiasz na taki post i proszę, odlotowe danie, kompletnie Ci obce wpada w Twoje ręce. Super :) Z chęcią bym spróbowała. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierogi z masą ziemniaczaną uwielbiam. Robię od lat. Fajnie je dosmaczyłaś kabanosem :) Koniecznie muszę kiedyś zrobić. Narobiłaś mi takiego smaku, ale mi się nie chce lepić pierogów. Mam lenia wielkiego jak ... :)
    Ale jesienią na bank kabanos w farszu wyląduję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne nadzienie tych pierogów...

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj skuszę się, bo ja uwielbiam pierogi a takich z kabanosem to nigdy nie jadłam. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kabanosy są bardzo aromatyczne muszą naprawdę fajnego smaku dodawać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. oo.. ciasto ziemniaczane na pierogi? nie jadłam nigdy takich! ale całkiem, całkiem zapowiada się to danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzenko Twoje pierogi wyglądają mega smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gdzieś już słyszałam o pierogach z kabanosem jak i z kiełbasą w farszu. Jednak sama jeszcze nie próbowałam tego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. No właśnie miałam być dziś w Grucznie ale ten deszcz mnie zatrzymał. A na obiad też miałam pierogi,ale tradycyjne z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chętnie się skuszę i to nie na jednego, bo wyglądają bardzo smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ apetyczne te pierożki Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takich pierożków jeszcze nie próbowałam. Jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale mi narobiłaś smaka na pierogi! Takie z mnóstwem cebulki <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię pierogi,a te Twoje tylko zapraszają do jedzenia:-) Wyglądają cudownie.Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Tak nadziane pierożki to z ogromnym smakiem bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Marzenko zaintrygowałaś mnie tym ciastem ziemniaczanym. Nigdy go nie robiłam, ani nie jadłam. Chyba wkrótce przygotuję takie pierozki :) A dodanie kabanosa to naprawdę pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  21. W takiej wersji pierogów jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawe połączenie do pierogów - spróbowałabym takich :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Twoją wersję pierogów biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  24. z kabanosami jeszcze nie jadłam pierogów, ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi