Follow by Email

piątek, 28 października 2016

Jesienna zupa ziemniaczana z boczkiem


Za oknem jesienna pogoda, jak wracam do domu z pracy mam ochotę na coś pysznego, sytego
i gorącego. Jestem głodna, chcę wiec zjeść coś szybko. Zazwyczaj przygotowuje obiad na kolejne dni wieczorem i potem wystarczy tylko danie podgrzać. Dzisiaj mam dla was propozycję na super zupę, którą przygotujecie w kilka chwil, zupę, która jest łatwa i tania. Wystarczy tylko kilka składników i już mamy pyszne danie.  Przepis dodaje do naszej akcji Błyskawiczne Piątki.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1,5 kg ziemniaków
- 1 duża marchewka
- 1 duży por 
- sól, pieprz
- przyprawa do rosołu (suszone i sproszkowane warzywa z przyprawami)
- 1 szalotka 
- 1 czerwona cebula
- kilka ziaren pieprzu
- 4 łyżki mleka
- 100 g wędzonego boczku
- zielona natka pietruszki - u mnie mrożona
- szczypta chili
- 2 łyżki masła

Wykonanie:

Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, cebule tak samo, ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy masło, wrzucamy marchewkę, cebulę i pokrojony w kostkę por. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy chwilkę. Dodajemy kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, domową przyprawę warzywną oraz sól. Zalewamy wszystko wodą - potrzebujemy tyle, aby przykryć wszystkie warzywa - ja dałam 900 ml. Ja zrobiłam zupę na patelni, bo od jakiegoś czasu jestem posiadaczką takiej głębokiej, jak takiej nie macie gotujcie zupę w garnku. Oczywiście przykryjcie patelnię lub garnek pokrywką i gotujcie, aż warzywa zmiękną. 

Na osobnej patelni podsmażamy pokrojony boczek. Zupę zabielamy mlekiem - 4 łyżki wystarczą, przyprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i chili, dodajemy natkę pietruszki - tyle ile lubicie. Ja miałam mrożoną i dałam jej spore dwie łyżki.

Zupę przelewamy do miseczek, ma być gęsta. Na wierzchu układamy kawałki podsmażonego boczku i natkę pietruszki. Oczywiście jak nie lubicie takich gęstych zup to możecie dać więcej wody, aby ją rozrzedzić. Możecie także zabielić zupę śmietaną.
Smacznego.



41 komentarzy:

  1. Taka zupa to jest pyszna. Mniam:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, Marzenko to jest idealna zupa na jesienne dni :)
    Jaka ładna miseczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu takie zupki bardzo lubimy, a miseczka jedna z moich ulubionych :-)

      Usuń
  3. Dzięki za pomysł na piątkową zupę!
    Tzn. zupę na piątkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio każda Twoja propozycja przyprawia mnie o burczenie brzuszka. Pysznie ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna zupka ;) tresciwa,a ja lubię takie. Mnie właśnie po głowie chodzi taka przecierana kartoflanka.

    OdpowiedzUsuń
  6. No i to mi się podoba. Zupa treściwa, pyszna. Wpisana w typowo polskie smaki. Jestem za! Chcę spróbować. Na pewno rozgrzeje w taki chłodny dzień, jak dziś. Pozdrowionka :) Miłego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ziemniaczanki, choć u mnie tradycja nakazuje gotować troszkę inaczej.

    OdpowiedzUsuń
  8. Każda zupa o tej porze roku jest mile widziana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak masz rację :-) jesienią i zimą jemy wiele zup :-)

      Usuń
  9. Bardzo smaczna i na czasie zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zjadłabym solidną porcje takiej zupki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zupki jesienią to coś co kocham jeść. Szybko się rozgrzejemy jedząc je :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. sycąca i rozgrzewająco na jesień jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zupa ziemniaczana to jedna z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie zupki :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Konkret zupa na jesienne chłodne dni:)
    Pięknego weekendu Marzenko:)

    OdpowiedzUsuń
  16. kociolek-pysznosci28 października 2016 20:28

    Ale super zupka, przyznam szczerze że nie jadam takich.

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie zupki :) są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wędzony boczek musi dać tutaj mega pysznego aromatu <3

    OdpowiedzUsuń
  19. No i jeszcze boczek!!! Uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam ��A co zrobić z szalotka i czerwona cebula?

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam😀A co zrobić z czerwoną cebula i szalotka bo nie wiem

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo lubię takię zupki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wspaniała zupa! U mnie nie ma dnia bez zupy.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi