Pieczone mięska na kanapki :-)



Od dawna już nie kupuje szynek w sklepach. Tam rzadko można znaleźć coś zdrowego. Robię je sama w domu i są pyszne i długo świeże. Jak to się mówi - wiem co jem.


Zapraszam do wypróbowania mojej propozycji :-)




Składniki:


- 1 kg schabu bez kości
- 2 filety z kurczaka
- olej - 3 łyżki
- przyprawa do kurczaka
- suszone oregano, bazylia, majeranek
- słodka mielona papryka
- pieprz
- sól
- pół łyżeczki curry
- szczypta czubricy czerwonej


Wykonanie:

Schab i filet myjemy i osuszamy. W miseczce wlewamy trzy łyżki oleju i dodajemy przyprawy, ma nam wyjść dość gęsta marynata. 

Smarujemy nią mięso ze wszystkich stron i chowamy do pojemnika na noc do lodówki. 

Następnie układamy mięsa w brytfance lub żaroodpornym naczyniu z pokrywką i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni grzanie - termoobieg. Musimy w miedzy czasie przełożyć mięsa na drugą stronę, aby ładnie i równomiernie się przyrumieniły.
Jak odkryjemy pokrywkę i zauważymy dużo płynu w naczyniu należy się go pozbyć zostawiając niewielką ilość na dnie. 

Po upieczeniu mięsa odkładamy do wystudzenia. Mięsa muszą odpocząć.

Kroimy na plastry i jemy na kanapki lub z sosami, musztardą, chrzanem.

Smacznego :-)






Domowy Wyrób

Komentarze

  1. Mięsko przepyszne :-) zrobiłam schabik :-) rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje Haniu :-) i bardzo się cieszę, że mięsko smakuje. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie , napewno wypróbuję .

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam serdecznie :-) są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten przepis na pewno zrobię w swojej kuchni!
    Pozdrawiam serdecznie
    http://blondynkagotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuje Magdo :-) polecam także roladę z indyka :-) dziękuje za komentarz i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, wyglądają bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie domowe mięsa. My często robimy w taki sposób filet z indyka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także robię tak filety z kurczaka :-) w ogóle to takie domowe pieczone na kanapki są najlepsze :-)

      Usuń
  9. Wyglądają pysznie, domowe są najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też rzadko kupuję wędlinę, wolę sama ją piec:) Wybieram szynkę, schab i pierś z indyka. Twoje mięsko wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) masz rację te ze sklepu niech się schowają, domowe przede wszystkim :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.