Paluchy aromatyczne z oliwą :-)


Przepis dostałam od mojego Wujka Leszka - bardzo mu dziękuje za pyszny pomysł. A Wam go polecam bo paluchy są rewelacyjne w smaku. Moje są nadziane koncentratem pomidorowym
i dużą ilością ziół  z pysznym olejem sezamowym. Idealnie nadają się na przekąskę, grilla, imprezę, piknik czy wycieczkę. Są pyszne i bardzo aromatyczne :-)



Polecam i zachęcam do spróbowania :-)


Składniki:

- 2 gotowe płaty do pizzy ( kupione w Polo - takie w lodówce jak ciasto francuskie )
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- świeża bazylia i oregano
- suszony majeranek, tymianek
- kminek do posypania
- rozbełtane jajko do posmarowania

Oliwa aromatyczna do maczania:

- oliwa z oliwek - 1 szklanka
- sezam biały - 3 łyżki i czarny - 1 łyżka
- pół łyżeczki oleju sezamowego ( nie dajemy go dużo bo jest bardzo aromatyczny w smaku )


Wykonanie:

Oliwa aromatyczna do maczania - do słoiczka wlewamy oliwę i olej sezamowy - możemy na początku dać mniej niż pół łyżeczki i ewentualnie potem dodać do smaku. Połowę sezamu białego prażymy na suchej patelni na złoty kolor i dodajemy z pozostałym do oliwy, Mieszamy i przelewamy do miseczki.

Paluchy - gotowe płaty do pizzy rozwijamy. Jedną połowę płatu smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy świeżą posiekaną bazylią i oregano. Składamy na pół. Nożem okrągłym jak do pizzy kroimy na paski a potem jeszcze na pół. Smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Drugą połowę płatu posypujemy ziołami - suszonym tymiankiem, majerankiem, świeżą bazylią 
i składamy na pół, kroimy jak poprzedni, smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem. Każdy kawałek nakłuwamy widelcem na całej długości, aby za bardzo nie wyrosły.

Przekładamy na papierze (z opakowania) na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-30 minut do zarumienienia.

Gotowe paluchy studzimy i  jeszcze kroimy (podczas pieczenia się troszkę skleją ze sobą) i podajemy z oliwą ( maczamy paluchy w oliwie z sezamem ).

Smacznego :-)












Piknik majowy Na majówkę

Komentarze

  1. chętnie bym zabrała ze sobą takie paluchy na piknik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam Marto. Są bardzo aromatyczne. Ja będę je często robiła :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiadają się bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Anno :-) polecam bo są pyszne :-) i szybko się je robi :-) dziękuje za komentarz i odwiedziny :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie pyszne domowe paluchy :) Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysłowa przekąska! Muszę koniecznie wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. chętnie wypróbuję!
    http://www.mojemenu.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.