Leczo z makaronem


Bardzo lubię jeść leczo, to taka potrawa letnio-jesienna. Do zrobienia bardzo szybko, bo to takie danie jednogarnkowe. Ja postanowiłam je troszkę zmienić i dodać makaron, aby od razu było bardziej syte. Wyszło rewelacyjne danie, wszystkim domownikom bardzo smakowało. Ja dodałam jeszcze kabanosy - dla moich chłopaków, ale możecie zrobić z samymi warzywami. Ostatnio mam bardzo mało czasu na wszystko, doba jest zdecydowanie za krótka. Tak więc szukam szybkich i mało pracochłonnych dań. I to danie takie jest, dodaje je do akcji na fb Błyskawiczne Piątki, zachęcam was do korzystania z przepisów i dodawania swoich propozycji.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 średnia cukinia
- 5 papryk
- 2 cebule
- 120 g kabanosów
- 3 pomidory
- 500 ml sosu pomidorowego - użyłam domowy ze słoika
- sól, pieprz
- domowa vegeta
- liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- kilka kropel zielonego tabasco - opcjonalnie
- makaron świderki Pełne Ziarno z żytem

Wykonanie:

Cukinie i paprykę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i łyżkę domowej vegety. Wrzucamy pokrojone pomidory i cebulę. Zagotowujemy, zmniejszamy gaz, przykrywamy pokrywką i gotujemy. Jak już warzywa zmiękną dodajemy pokrojone kabanosy, sos pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz tabasco.
Gotujemy makaron all dente - czas podany na opakowaniu makaronu. Odcedzamy i przekładamy do lecza, mieszamy i nakładamy na talerze. Podajemy.
Smacznego.







Komentarze

  1. Bardzo lubię leczo, a makaronem to bardzo ciekawy pomysł. Danie na pewno dużo bardziej sycące.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł:) Jeszcze nie jadłam leczo z makaronem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie Marzenko. Uwielbiam takie szybkie obiadki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też bardzo lubię leczo, ale z makaronem jeszcze nie jadłam - najbardziej chyba lubię z ryżem basmati ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wpadłabym na takie połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam leczo - uwielbiam makaron... Pysznie u Ciebie, połączenie na 5 z + :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Leczo z makaronem! bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jadłam lecza z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Leczo z makaronem pełne ziarno z żytem powinno być ��

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest smaczne nawet dla oczu! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam tydzień temu i wzięłam w pudełeczkach do pracy. Pyszne! Dodanie makaronu to świetny pomysł. U mnie to były akurat kokardki :) Pozdrowionka cieplutkie, miłego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. z makaronem? zaciekawiłaś mnie :) wygląda przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jako fanka makaronów mówię PYSZNY PRZEPIS :D
    Nie wiem, dlaczego leczo jadałam do tej pory tylko z ryżem?

    OdpowiedzUsuń
  14. Najbardziej lubię leczo z makaronem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda przepysznie :) Ostatnio trafiłam na Twoje przepisy na innej stronie i na prawdę pogratulować talentu i wytrwałości w tworzeniu :)
    Czekam na kolejne ciekawe propozycje
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam leczo z makaronem jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawa wersja :-) Jeszcze tak nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Najbardziej smakuje nam leczo z makaronem gryczanym <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo fajny przepis na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  20. U mnie zawsze do pieczywka, inaczej nie chcą.

    OdpowiedzUsuń
  21. Na takie połączenie bym nie wpadła, dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  22. też lubię leczo, choć u nas najczęściej z ryżem,z makaronem rzadko, ale też smakuje świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Aż zaburczało mi w brzuchu na sam widok:) MNIAM:)
    buziaki i słonecznego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo ciekawe połączenie i jak apetycznie wygląda! 😊

    OdpowiedzUsuń
  25. No nie jadłam jeszcze z makaronem, czas wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Marzenko ja też bardzo lubię leczo i wszystko co jest z cukinią. Pyszne danie zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Pysznie wygląda :-) nie jadłam jeszcze leczo z makaronem :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Moja mama często robiła Lecho i to dzięki niej Lubie teraz gotować ;-) a Lecho pycha

    OdpowiedzUsuń
  29. Dla mnie to nowość, żeby leczo zjeść z makaronem. Jakoś tak zawsze jadałam je z ryżem, albo samo. Muszę chyba wypróbować takiej wersji, no i też dodać do niego tabasco.

    OdpowiedzUsuń
  30. mniam:) smakowicie podane leczo :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam leczo w każdej postaci. Tak samo jak bigos z dyni. Twoje leczo wygląda bardzo smakowicie i właśnie podsunęłam mi pomysł na jutrzejszy obiad.
    Pozdrawiam
    http://bezmiksera.pl/sernik-czekoladowy-na-zimno/

    OdpowiedzUsuń
  32. o leczo z makaronem w sumie jeszcze nie słyszałam ale bardzo fajny pomysł. Pewnie zrobię sobie w wersji wege bez kabanosów ale myślę że też będzie dobry. Mam pełnoziarniste świderki czaniecki, warzywa też się znajdą więc jak znalazł na jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  33. o leczo z makaronem w sumie jeszcze nie słyszałam ale bardzo fajny pomysł. Pewnie zrobię sobie w wersji wege bez kabanosów ale myślę że też będzie dobry. Mam pełnoziarniste świderki czaniecki, warzywa też się znajdą więc jak znalazł na jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.