"Moja kuchnia bez glutenu" recenzja książki


Oddaje w wasze ręce recenzję książki Coralie Ferreira "Moja kuchnia bez glutenu" od Wydawnictwa Buchmann. Wiem, że wiele osób, które zagląda na mojego bloga dość często dopytuje się o przepisy bezglutenowe. Wśród moich znajomych jest też wiele osób. Powodem rezygnacji z glutenu są zazwyczaj uwarunkowania zdrowotne, gluten sprawia, że źle się czujemy. Sama czasami gotuje dania bez glutenu, lubię próbować nowe przepisy i nauczyć się czegoś nowego.


Spis treści a tam naprawdę wiele ciekawych propozycji na dania. Śniadanie, pieczywo, zakąski czy przystawki, desery i dania główne. Jest z czego wybierać. Tak sobie pomyślałam, że taka książka z pewnością ułatwi codzienne gotowanie we własnej kuchni. 
Jest troszkę teorii, lista produktów, które nie powinny się znaleźć na naszych bezglutenowych półkach i oczywiście te produkty, którymi powinniśmy je wypełnić. 





Przepisy, jak dla mnie ciekawe i z chęcią wypróbuję kilka z nich. Dla osób, które nie mogą jeść glutenu to szansa na przygotowanie i jedzenie dań, które lubią i mogą w zasadzie przy niewielkim nakładzie pracy zjeść ulubione ciasta, chleby. Mnie bardzo zaciekawił przepis na biszkopt i kocie języczki. W najbliższym czasie właśnie te przepisy wypróbuję w pierwszej kolejności. 





No i dania obiadowe. Placki z ciecierzycy czy pizza z szynką i rukolą. Są sałatki, dania z mięsem, grzybami czy owocami morza. Każdy znajdzie coś dla siebie, jestem pewna również, że próbując przepisy można się zainspirować i tworzyć własne smaki i modyfikować dania. 
Jest także pieczywo i to bardzo ułatwia codzienną dietę, i wiele pomysłów na słodkości. 
Tak naprawdę w przepisach na dania bez glutenu wystarczy odpowiednio zamienić zwykłą mąkę pszenną (czyli mąkę z glutenem) na zamienniki czyli mąkę bezglutenową. Teraz wymóg diety nie będzie dla nas problemem. 





Za książkę dziękuje Wydawnictwu Buchmann.

Komentarze

  1. Gratuluję świetnej książki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja z glutenem nie mam problemu (chyba) jednak interesuje mnie dieta bezglutenowa i z chęcią poznałabym więcej przepisów z tego obszaru.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu ja też, ale lubię próbować nowe przepisy :-)

      Usuń
  3. A ja chyba jednak gluten lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko ja też lubię, ale taka książka ratuje osoby, które nie mogą go jeść :-)

      Usuń
  4. Dla osób, które od niedawna muszą zmagać się z dietą bezglutenową taka książka to skarbnica wiedzy :) Szkoda, że 6 lat temu my nie miałyśmy takiej książki :/

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie poprzyglądam się przepisom jak już je zrobisz:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Aguś bardzo :-) dużo fajnych przepisów dla każdego :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.