Klopsiki z fasolą i kapustą pekińską


Macie ochotę na pyszne małe klopsiki. Proszę bardzo już podaje. A z czym je zjecie - do wyboru makaron, ryż, kasze czy ziemniaki. Postanowiłam troszku pokombinować i przygotowałam klopsy inne niż zawsze. Dodałam do mięsa fasolę i kapustę pekińską. 
Danie jest bardzo apetyczne i kolorowe, wnosi nieco słońca i radości w tą pochmurną i burą pogodę. Chciałabym podziękować także firmie Knorr za cudowny prezent jaki dostałam, takie oto talerze, które są dedykowane dla Kulinarnej Maniusi. Dostałam także przyprawy, które wykorzystam do dań. W kuchni wszystko zaczyna się od przypraw, bo prawdziwe danie ma smak, aromat i zapach. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 500 g mięsa mielonego z indyka
- puszka białej fasoli
- 200 g kapusty pekińskiej
- 1 jajko
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa (użyłam od Knorr)
- szczypta soli i pieprzu
- łyżeczka suszonej bazylii
- 500 ml domowego sosu pomidorowego
- 150 ml wody
- kilka listków świeżej bazylii

- olej do podsmażenia klopsów (1 łyżka wystarczy)

Wykonanie:

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przyprawę do gyrosa, szczyptę soli i pieprzu. Fasolę odsączamy i przepłukujemy ją na sitku pod wodą. Dodajemy do mięsa, wszystko tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków, aby składniki się wymieszały a fasola rozdrobniła. 
Dodajemy jajko, jogurt naturalny oraz bułkę tartą. Kapustę pekińską drobno szatkujemy i dodajemy do mięsa, wszystko razem mieszamy. 

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, z masy mięsnej formujemy klopsy i podsmażamy je chwilkę na patelni. Zalewamy wszystko sosem pomidorowym i dolewamy 150 ml wody, dodajemy posiekane listki bazylii. Przykrywamy pokrywką i dusimy 30 minut. 

Gotowe klopsy podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem lub chlebem.
Smacznego. 



Komentarze

  1. Następnym razem wpraszam się na obiad😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko super pomysł na klopsiki ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo kusząco, robiłam podobne z kapustą, muszę spróbować wersji z kapustą i fasolą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluję Marzenko wspaniałego prezentu i to z taką wyjątkową dedykacją.
    A klopsiki uwielbiam za to, że smaczne, że delikatne, że można podać tak jak proponujesz, właśnie z makaronem, ryżem... Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nieźle to wykombinowałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Talerzyk bombowy ! A danie wygląda super smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, tak talerze są świetne, mam ich cztery sztuki :-)

      Usuń
  7. Zabieram jedną miseczke z klopsikami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nasza mama robiła zawsze klopsy z kapustą białą ale pekińska i do tego fasola to też super dodatek :-D

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawy pomysł z tym dodatkiem pekinki :) chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aguś, polecam spróbuj, naprawdę są pyszne :-)

      Usuń
  10. Marzenko klopsiki wyglądają smakowicie:)
    ale talerzyk masz zarąbisty ;)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja się piszę :) nadstawiam miseczkę:) super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  12. Apetyczne i bardzo pomysłowe te klopsiki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. świetny pomysł na obiad! wydają się delikatniejsze z tą kapustką :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Klopsiki to ja uwielbiam pod każdą postacią. Super podane, apetyczne! :) Nic, tylko wpadać na taki obiadek. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne,bardzo lubię klopsiki.

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię fasolę za to, że daje tak wiele możliwości :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam klopsiki, więc ściągam przepis :) Talerz jest super!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię takie kombinacje :) A talerzyki super :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajny pomysł na klopsiki, ciekawe dodatki, zrobię z ciekawości ;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Tylko narobiłaś ochoty na klopsiki. Super przepis i dodatki.
    I jaki fajowy talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak klopsiki to ja tylko z ryżem :) Uwielbiam to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie ma to jak domowe klopsiki:)

    OdpowiedzUsuń
  23. super klopsiki i wspaniały dedykowany talerz :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.