Gofry orkiszowe


Dzień dobry kochani. Jak tam wasze samopoczucie i zdrówko. Mam nadzieję, że wszystko w porządku. Powiem wam, że ja to już bym chciała, aby była wiosna, ta pogoda i brak słońca mnie po prostu wkurza. Jest tak szaro i buro. Spadło troszkę śniegu ale już z niego nic nie zostało.
Na pocieszenie mam na deser takie pyszne gofry. Częstujcie się. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 


Składniki:

- 4 jajka
- 100 g ksylitolu (cukru brzozowego lub zwykłego)
- 520 ml napoju owsianego (wody lub mleka)
- 550 g mąki orkiszowej
- 15 g proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju kokosowego (postać płynna)
- owoce, cukier puder, dżem


Do miski wlewamy napój owsiany, dodajemy żółtka, cukier i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz olej, ponownie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i na koniec dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy już łyżką. 

Rozgrzewamy gofrownicę, nakładamy porcję ciasta i smażymy na rumiano. Upieczone gofry układamy na kratce, aby przestygły i pozostały chrupiące. 

Gofry podajemy z owocami, cukrem pudrem, dżemem lub bitą śmietaną.






Komentarze

  1. jak pięknie podane! wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  2. super, na pewno wkrotce wypróbuje ten przepis . Tylko odpowiednią kawę do nich wymyśle.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich jeszcze nie jadłam, jak zawsze cudnie podane, że ślinka leci od samego patrzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak one pysznie wyglądają. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają obłędnie smacznie! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. W sumie nie robiła dawno gofrów

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszności :) po co ja tu zaglądałam, teraz będą za mną chodzić gofry :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Boskie! Zjadłabym wszystkie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak pysznie... zjadłabym takie gofry :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U nas śniegu dosypało! A gofry prezentują się pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda apetycznie. Idealne nie tylko na lato!

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pomysł na gofry :) Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeszcze nie robiłam nic z mąki orkiszowej, myślę że od takich gofrów zacznę

    OdpowiedzUsuń
  14. Moje gofry z pulpą warzywno- owocową 80% / 20% bardzo pyszne ..mniam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.