Mielone z groszkiem i kukurydzą


Dzień dobry słoneczka. Dzisiaj mam dla was fajny pomysł na kotlety mielone, troszkę inne niż tradycyjne. Robiłam porządki w szafkach i znalazłam jeszcze małą puszkę groszku i kukurydzy, więc dodałam je do mięsa i zrobiłam kotlety. Wyszły naprawdę pyszne, bardzo lubimy takie mielone z dodatkami. Ja często coś do nich dodaje - starte pieczarki, starty ser żółty, możecie dodać paprykę, natkę pietruszki, ser wędzony, kawałek brokuła czy oliwki. Takie dodatki super urozmaicą smak mielonego. Zapraszam i życzę wam miłego dnia. 


Składniki:

- 500 g mielonego mięsa
- mała puszka groszku zielonego
- mała puszka kukurydzy
- sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 najlepiej lekko czerstwa bułka
- olej do smażenia


Bułkę namaczamy w wodzie i odstawiamy na chwilkę.

Do miski wkładamy mięso i przyprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy odsączoną kukurydzę i groszek. Dodajemy jajko i odciśniętą bułkę, posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej.

Z mięsa formujemy kotleciki i smażymy je na średnim ogniu, na rumiano z dwóch stron. 






Komentarze

  1. mam dziś ochotę na mielone!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet nie pomyślałam, żeby do mielonych dodać kukurydzę.

    OdpowiedzUsuń
  3. takie proste dodatki, a jak fajnie urozmaicają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne ;) ja ostatnio robię roślinne kotlety np. z soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam mielonych, fajny pomysł z dodatkiem groszku i kukurydzy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszny obiadek!
    Mielone wyglądają przesmacznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie mielone to ja mogę jeść :-) Świetny pomysł na urozmaicenie zwykłego mielonego.

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.