Drożdżowe bułeczki z budyniem i żurawiną



Witam się z wami słoneczka. Jak się macie ? mam nadzieję, że dobrze. Właśnie dzisiaj sobie uświadomiłam, że dokładnie sześć lat temu założyłam bloga. Jejku sześć lat, kiedy to minęło. To naprawdę mnóstwo czasu i aż 2039 opublikowanych postów. Nigdy tego nie żałowałam, że zaczęłam prowadzić bloga i nie zamierzam przestać, nie mam chwil zwątpienia czy potrzeby, aby odpocząć. To co robię daje mi tyle szczęścia i radości. I chciałabym wam bardzo podziękować za to, że tu ze mną jesteście, bo prowadzę bloga przecież dla was. I bardzo się cieszę, że korzystacie z przepisów i mnie tutaj odwiedzacie, dziękuje z całego serca. Zapraszam was na kawkę i pyszne bułeczki drożdżowe z budyniem i żurawiną. Są tak pyszne, że nie można się im oprzeć, po prostu wspaniałe, mięciutkie, puszyste z pysznym budyniem i lukrem. Mniam. Częstujcie się. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku. 


Składniki: 

- 600 g mąki pszennej

- 80 g masła
- 300 g mleka
- 1 jajko
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli 


- 2 budynie waniliowe z cukrem

- 750 g mleka
- 2 garście suszonej żurawiny
- rozbełtane jajko do posmarowania

- cukier puder
- mleko

Do miski wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni) i dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Następnie dodajemy roztopione i lekko ciepłe masło. Mieszamy i dodajemy jajko i mąkę, oraz szczyptę soli. 

Wyrabiamy ciasto przez chwilę ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem i odstawiamy przykryte ściereczką na 1,5 godziny. 

Przygotowujemy budyń - do garnka wlewamy 500 g mleka i zagotowujemy. W pozostałym mleku (250 g) rozrabiamy budynie. Jak nie macie budyniu z cukrem to dajcie bez, ale wówczas trzeba dodać cukru do mleka. Wlewamy masę do gotującego się mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. 

Żurawinę drobno siekamy i dodajemy do budyniu, studzimy. Budyń musi być całkowicie zimny. 

Następnie ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na dwa owalne placki. Smarujemy budyniem placki po całości i zwijamy jak roladę. Dzielimy na części - wielkość zależy od nas, jeżeli chcemy mieć mniejsze bułeczki to podzielmy na 16 części a jak większe to na 10. Bułeczek z porcji wychodzi 20-32. 

Bułeczki układamy na blaszkach (dwóch) wyłożonych papierem do pieczenia - nadzieniem na blaszkę i lekko spłaszczamy. Zostawiamy jeszcze na 15 minut, aby podrosły i smarujemy rozbełtanym jajkiem. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku, góra-dół przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Następnie bułki smarujemy lukrem - cukier puder mieszamy z mlekiem i przekładamy bułki na kratkę, aby wystygły.






Komentarze

  1. Takie bułeczki to najlepiej zjeść dwie. Jedną, żeby poczuć żurawinę, a drugą żeby poczuć budyń. I tak znowu od początku.
    Gratuluję wytrwałości na blogu.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo inspirujący przepis. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te bułeczki wyglądają obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. o mniam!
    6 lat-super wynik i tyle pysznych przepisów!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana! Te bułeczki wyglądają obłędnie! Jestem pewna, że na dniach sprawię sobie takie z Twojego przepisu, mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis świetny! A jak podejść do tematu, mając tylko drożdże suche?

    OdpowiedzUsuń
  7. Daaawno nie jadłem żurawiny a tak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. 100 lat dla bloga! Uwielbiam takie buleczki, zrobię, gdy dorwę w koncu drozdze ☺

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne bułeczki Marzenko :) gratulacje z okazji rocznicy bloga, wszystkiego dobrego, dalszych udanych lat w blogosferze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiem, czy bardziej podobają mi se bułeczki, czy ogólnie zdjecia, które robisz :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeeej ale wyglądają pysznie, ale niestety muszę się odchudzać.

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam. Robię pierwszy raz te drożdżówki:) ciasto ma sie kleic czy ma odchodzic od ręki?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć. Ciasto dobrze wyrobione nie powinno się kleić mocno do rąk. Oczywiście odrobinkę może, proszę się tym nie przejmować i zostawić do wyrośnięcia. Przy wałkowania wówczas podsypywać mąką. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  13. Bułeczki jak milion dolarów!
    Muszę je zrobić, bo nie dają mi spokoju...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo Aniu. Kochana rób bo są obłędne w smaku :-)

      Usuń
  14. W sam raz na domowy mały deserek :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.