Zapiekanka ze szpinakiem


Chodziła za mną jakaś zapiekanka makaronowa, przejrzałam szybko co mam w lodówce i zrobiłam. Jest w niej to co lubię - szpinak i ser. Wyszła naprawdę pyszna. Jeżeli chcecie możecie do takiej zapiekanki dodać podsmażone mięso, suszone pomidory. Też będzie pysznie. Możecie dać także mozzarellę. 
Taka zapiekanka to bardzo fajny pomysł na czyszczenie lodówki a także na szybki obiad dla całej rodzinki, sprawdzi się także na różnych imprezach. My zresztą uwielbiamy makaron pod każdą postacią i możemy go jeść niemal codziennie. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku.


Składniki:

- 400 g makaronu - u mnie penne
- 150 g szpinaku
- 250 g śmietany 18%
- 150 g sera żółtego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- sól, pieprz
- szczypta ostrej papryki


Makaron gotuje we wrzącej i osolonej wodzie, odcedzam i odkładam na bok.

Cebulę kroję w piórka, czosnek na plasterki.

Rozgrzewam patelnię i dodaje olej, wrzucam cebulę i ją solę, duszę na małym ogniu, dodaje czosnek i chwilkę wszystko razem przesmażam. Następnie dodaje szpinak i mieszam jeszcze chwilkę wszystko razem. 

Warzywa wrzucam do makaronu. Przyprawiam solą, pieprzem i ostrą papryką. 

Śmietanę mieszam z połową startego żółtego sera i wlewam do makaronu, mieszam. 

Przekładam wszystko do naczynia żaroodpornego i posypuje pozostałym serem. 

Zapiekam wszystko w piekarniku, temperatura 180 stopni przez 15-20 minut. 






Komentarze

  1. Szpinaku nie lubię ale pomysł fajny do wykorzystania. Pomyśle tylko czym zastąpić szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana możesz dodać pieczarki lub mięso, super smakuje także z suszonymi pomidorami :-)

      Usuń
  2. Takie zapiekanki idealnie nadają się na dobry obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszna! Aż chętnie bym zrobiła, ale niestety - nie mogę jeść nabiału ;(

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się prezentuje!
    Chyba ją zrobię dzisiaj na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie zawsze zapiekanki makaronowe powstają "na sam koniec" z tego co zostało w lodówce :D I o dziwo, zawsze wychodza przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny, prosty przepis - akurat na dzisiejszy obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej :) na ile to jest porcji i w jakiej wielkosci naczyniu robione

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można dodać szpinak mrożony rozdrobniony?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.