Strucla drożdżowa z marmoladą i kruszonką


Dzień dobry w poniedziałek. Czy wy też dzisiaj chodzicie tacy śpiący ? Pogoda za oknem jakoś się popsuła, wieje i pada deszcz. To ja robię drugą już dzisiaj kawkę i zapraszam was na kawałek drożdżówki. To zawsze dobry pomysł na poprawę samopoczucia. Miłego dnia i smacznego. 

STRUCLA DROŻDŻOWA Z MARMOLADĄ 


Składniki:

- 600 g mąki pszennej 
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g masła

- słoik domowej marmolady

kruszonka
- 25 g masła
- 30 g cukru
- 40 g mąki pszennej

Przygotowanie:

Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.

Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.

Przygotowuję kruszonkę - masło rozcieram z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.

Gdy ciasto już wyrośnie to dzielę je na dwie części i rozwałkowuje je na placki na blacie podsypanym mąką. Smaruje po całej powierzchni marmoladą i zawijam na roladę. Rolady przekładam na papier do pieczenia, każdą osobno.  Przecinam ostrym nożem na pół wzdłuż, zostawiam jeden koniec nie przecięty i zaplatam paski na przemian jak warkocz. Strucle przekładam do dwóch keksówek.  Smaruje rozbełtanym białkiem i posypuje kruszonką. Zostawiamy je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Ciasto piekę 40-45 minut, aż się ładnie zarumieni.





Komentarze

  1. Przyznam, że dawno nie jadłam takiej strucli.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie piekłam. Twoja jest piękna

    OdpowiedzUsuń
  3. Na sam widok zrobiłam się głodna! Koniecznie muszę taką zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda. Masz talent do wypieków

    OdpowiedzUsuń
  5. To prawda, poniedziałki mogą być trochę ospałe, ale ten przepis na struclę drożdżową z marmoladą i kruszonką na pewno rozjaśni mi dzień! Ciekawa alternatywa dla tradycyjnej drożdżówki, którą dzisiaj zamierzam wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Doskonały dodatek do tej kawy. Dzięki serdecznie za ten przepis. :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.