Sernik pistacjowy

 


Dobry wieczór moje kochane słoneczka. Czy u was też tak strasznie wieje ? U nas dosłownie szaleństwo. Ale ja nie o wietrze tutaj chciałam gadać, ale o czymś innym. 
Chciałabym was zaprosić na kawałek obłędnego w smaku serniczka z pistacjami, jeżeli lubicie serniki - a wiem, że tak i lubicie pistacje tak jak ja to zakochacie się w tym smaku. 
Sernik jest mega prosty do zrobienia i naprawdę wam go polecam. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku. 


Polecam wam także inne przepisy na ciasta:

Do przygotowania sernika użyłam pistacji ze sklepu internetowego Bakaliano, który wam tutaj bardzo chciałam polecić. Jest w sieci mnóstwo sklepów internetowych, ale Bakaliano zasługuję na szczególną uwagę. Spytacie mnie dlaczego ? już wam wytłumaczę. 
Produkty z tego sklepu znam od dawna i kupuję, wypróbowałam już mnóstwo produktów. Zresztą polecałam go już wiele razy. Doskonałe produkty, starannie wybierane i testowane przez właścicieli sklepu, bardzo przystępne ceny produktów, miła obsługa, szybka wysyłka. Zawsze wszystko było na jak największym poziomie. Teraz podjęłam współpracę z Bakaliano. 
i mogę wam te produkty polecać tak jak wcześniej, jestem pewna, że się nie zawiedziecie. 
Odsyłam was do sklepu Bakaliano i zobaczcie sobie sami, spróbujcie.

Jeżeli będziecie chcieli zrobić sobie zakupy to mam dla was zniżkę -10 % z kodem maniusia10 - kod ważny jest do końca roku. Korzystajcie, róbcie zakupy i przekonajcie się sami jak świetne mają tam produkty. 


SERNIK PISTACJOWY

Przygotowanie: 30 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 12

Składniki:

- 1 kg twarogu z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 80 g mąki pszennej
- 130 g kremu pistacjowego
spód
- 130 g ciasteczek oreo - waga bez nadzienia - kupcie 4 opakowania
- 70 g masła
- 60 g pistacji niesolonych łuskanych
wierzch ciasta

- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- garść posiekanych pistacji niesolonych łuskanych


Przygotowanie:

Przygotowujemy spód ciasta - ciasteczka (nadzienie z ciasteczek oreo zdejmuje) razem z pistacjami mielimy na pył i dodajemy roztopione masło, mieszamy.

Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód i wykładamy ciasteczka, rozprowadzamy na całej powierzchni i dociskamy. Chowamy do lodówki.

Przygotowujemy masę sernikową - do miski wkładamy twaróg (polecam użyć twarogu z Piątnicy lub Mlekovity, może być także President), dodajemy serek mascarpone, jajka, cukier, mąkę oraz krem pistacjowy. Wszystko razem miksujemy mikserem chwilkę, aby składniki się dobrze połączyły.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół.

Masę sernikową wykładamy na wcześniej schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównujemy. Na dno piekarnika wstawiamy blaszkę i wlewamy wodę.

Ciasto pieczemy na kratce 10 minut w 180 stopniach, następnie 1 godzinę w 160 stopniach. Po upieczeniu uchylamy lekko piekarnik i zostawiamy ciasto na 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika.

Przygotowujemy wierzch ciasta - serek homogenizowany wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy posiekanymi pistacjami.

Sernik schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc lub dwie godziny przed podaniem. Koniecznie zróbcie sobie taki serniczek, jest po prostu przepyszny.

Wpis powstał we współpracy z Bakaliano. 





 


Komentarze

  1. Boski ten Twój sernik Marzenko. Mój syn by oszalał na jego punkcie. A ja dziś zrobiłam dyniowy z musem śliwkowym na wierzchu, niedługo umieszczę notkę na blogu. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ on musi być pyszny. Nie jadłam jeszcze takiego sernika.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    Zapraszam na mojego bloga :)
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda wspaniale i tak musi smakować!

    OdpowiedzUsuń
  5. jak on obłędnie wygląda! musi być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudny ten serniczek Ci wyszedł Marzenko :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow! Ależ apetyczny sernik. I rzeczywiście prosty w przygotowaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj poproszę taki kawałeczek :D Muszę spróbować tego i tej Borówki chmurki

    OdpowiedzUsuń
  9. Miałam taki czas, kiedy u mnie gościły tylko serniki, ale ostatnio faktycznie dawno już nie robiłam sernika. Chyba to dobry czas.

    OdpowiedzUsuń
  10. nigdy nie robiłam takiego sernika, a pistacje lubię więc myślę ze posmakował by mi

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.