Babka jogurtowo kawowa


Jak Wielkanoc to musi być babka. Lubicie ten rodzaj ciasta ? ja powiem wam szczerze, że jeszcze kilka lat temu jej nie lubiłam, nie wiem czemu. Teraz kocham babki, są po prostu przepyszne. 
Dzisiaj mam dla was mega prostą i szybką babę jogurtową z dodatkiem kawy inki. Wyszła obłędna w smaku, polałam ją jeszcze czekoladą. Po prostu niebo w gębie. Spróbujcie koniecznie tego przepisu, ta baba wychodzi zawsze i każdemu.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia. 


Składniki:

-  150 g jogurtu naturalnego
- 200 g cukru
- 200 g oleju
- 330 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki kawy inki

- czekolada gorzka lub mleczna
- posypka


Do miski wbijamy jajka. Mieszamy je trzepaczką lub mikserem, możecie je nawet wymieszać widelcem. Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy.

Wlewamy jogurt i olej i mieszamy. Wsypujemy mąkę, kawę inkę, proszek do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką lub łyżką. Mieszamy tylko chwilkę, aż składniki się połączą. 

blaszkę keksówkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wylewamy ciasto i wyrównujemy. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 50-60 minut. Po upieczeniu babkę studzimy na kratce. 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią babkę, posypujemy posypką. 






Komentarze

  1. i znowu zainspirowałaś :) Muszę ją upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak tej babki na pewno by mi się spodobał.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne smaki i pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię słodkości z kawą!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka taka babka Marzenko :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fantastycznie, zapisuję i pozdrawiam:-) i buziaki ślę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zabieram przepis. A miałam ograniczyć słodkości! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Połączenie ciekawe. Jestem pewna, że taka babka będzie smaczna

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.