Pierogi z ziemniakami i białą kiełbasą
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- 300 g kiełbasy białej parzonej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
Farsz - ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy do ziemniaków. Kiełbasę białą parzoną kroimy na kawałki i rozdrabniamy za pomocą blendera lub widelcem. Podsmażamy na patelni i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, jogurt, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do misy robota lub miksera wsypujemy mąkę, sól, olej i gorącą - świeżo przegotowaną wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Jeżeli nie macie robota i będziecie wyrabiać ciasto ręcznie to uważajcie, aby się nie poparzyć.
Wyrobione ciasto szczelnie zawijamy w ściereczkę lub przykrywamy miską, aby nie wysychało i odpoczęło - zostawiamy tak na 15-30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka - ja robię to za pomocą szklanki, nakładamy farsz i zlepiamy. Pamiętajcie, aby reszta ciasta cały czas była przykryta ściereczką.
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Ja dodaje łyżeczkę soli i łyżkę oleju do wody. Wrzucamy pierogi i gotujemy od wypłynięcia jakieś 5 minut.
Przekładamy je na talerze, aby wystygły. Podajemy podsmażone na patelni na rumiano.
Bardzo lubię wszelakie pierogi i muszę przyznać, że, aż zrobiłam się głodna po przeczytaniu Twojego postu.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na jedzonko. Pychota.
OdpowiedzUsuńależ bym je zjadła!
OdpowiedzUsuńNietypowe pierogi ale warte wypróbowania.
OdpowiedzUsuńJakie pyszne pierogi Marzenko wyczarowałaś :-)
OdpowiedzUsuńJEszcze podsmażane pychota!
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńPychotka :) ciekawy pomysł na białą kiełbasę Marzenko :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł 😀😀😀
OdpowiedzUsuńAleż muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńjestem miłośniczką pierogów ruskich, ponad wszystko! Ale te też wydają się być pyszniutkie :D
OdpowiedzUsuńPomysł na farsz do pierogów bardzo oryginalny. Brawo za kreatywność:)
OdpowiedzUsuńcudowne - uwielbiam pierogi pod każdą postacią :-)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na pierogi
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ruskie. Z kapustą i ziemniakami to dla mnie całkowita nowość
OdpowiedzUsuńLubię (i moje rodzina też) wszelkie pierogi. Taki przepis to dla mnie nowość. Trzeb sprawdzić czy zadomowią się na dłużej.
OdpowiedzUsuń