Kopiec kreta z jabłkami

 


Mam dla was dzisiaj obłędne w smaku ciasto. Kopiec kreta - pewnie go znacie i jedliście już nie raz - kto go jeszcze nie próbował to musi koniecznie zrobić. Ja tym razem zrobiłam go w nieco innej wersji z jabłkami i wyszło rewelacyjne. To ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i przepyszne, zobaczycie będzie wam smakowało. Naprawdę polecam do kawki. 



Polecam wam także inne przepisy na ciasta:

Składniki: 

ciasto
- 340 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g oleju
- 250 g mleka
- 2 jajka

krem
- 500 g śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 60 g tartej czekolady

dodatkowo - 3 jabłka, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy. W drugiej misce miksujemy jajka z mlekiem i olejem. Dodajemy sypkie produkty i mieszamy.

Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 50 minut.

Po upieczeniu ciasto zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ja upiekłam sobie ciacho wieczorem i skończyłam je robić na drugi dzień. 

Z ciasta ścinamy wierzch i wydrążamy środek tak do połowy wysokości ciasta - to ciasto rozkruszamy w palcach, będziemy nim posypywać wierzch ciasta. 

Jabłka obieramy i kroimy kroimy w kostkę. Przekładamy je na patelnię, dodajemy cukier i cynamon, dusimy przez 15 minut. Następnie jabłka przekładamy na ciasto i wyrównujemy, schładzamy przez kilka minut w lodówce, aż jabłka zrobią się zimne. 

Przygotowujemy krem - do miski wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy mascarpone i cukier puder. Miksujemy na gęstą masę. Dodajemy startą czekoladę. Mieszamy. 

Nakładamy krem na ciasto i tworzymy taki kopczyk. Posypujemy pokruszonym ciastem i lekko dociskamy. Ciasto schładzamy w lodówce. 






Komentarze

  1. Mniam! Wygląda przepysznie, wypróbuję w następny weekend, bo teraz upiekłam drożdżówkę z budyniem. Spokojnego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niezwykle przepysznie. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ cudowna wersja Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ wyśmienicie wygląda, aż żal jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z jabłkami jeszcze kopca nie jadłam. Bardzo ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam swojego, tylko z pudełka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.