7/13/2019 17

Ciasto na zimno z ciepłymi lodami


Mam dla was dzisiaj przepis na mega fajne i pyszne ciacho, które zrobicie w kilka chwil. Jest idealne na lato, na ciepłe dni jako deser. Ciasto jest z pozoru takie normalne, ot jogurty z galaretką na zimno, ale prawdziwa niespodzianka chowa się w środku pod postacią lodów na ciepło. Prawdziwa frajda dla dzieci, ja je zrobiłam ostatnio jak byłam u mamy, to dzieciaki były zachwycone, dorośli zresztą także. Naprawdę ciężko się oprzeć i poprzestać na jednym kawałku. Koniecznie spróbujcie takie zrobić. Może to nawet być ciasto urodzinowe czy imieninowe - przecież nie musi być tort. Możecie takie ciasto zrobić także z serka wiaderkowego z galaretkami o dowolnym smaku i innymi owocami. 
Naprawdę polecam. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 


Składniki:

- 1000 g jogurtu naturalnego
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżka żelatyny
- 2 galaretki truskawkowe
- 500 g truskawek
- 5 łyżek erytrytolu
- opakowanie ciepłych lodów (murzynków)


Blaszkę tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia - tylko spód - rozmiar tortownicy 26 cm. Układamy na spód ciepłe lody - ja miałam takie małe murzynki - opakowanie 32 sztuki - kupiłam w Lidlu. 

Do miski przekładamy jogurt i dodajemy erytrytol (lub cukier), mieszamy.Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej, przegotowanej wody i dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy, aby przestygła. 

Do jogurtu wlewamy przestudzone galaretki i mieszamy. Masę, która już lekko tężeje powoli przekładamy do blaszki, najlepiej za pomocą dużej łyżki do zupy. Ważne, aby przekładać masę lekko już tężejącą bo inaczej lody podniosą się do góry, lub poprzewracają. 

Wstawiamy ciasto do lodówki, aby całkowicie stężało. 

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700 ml przegotowanej, gorącej wody i mieszamy. Odstawiamy, aby przestygła.

Truskawki kroimy na kawałki. Układamy je na cieście, które już się schłodziło i stężało i zalewamy galaretką. Ponownie wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała. 






17 komentarzy:

  1. Cóż za piękne połączenie ciepłego z zimnym. Zdjecie idealne w każdym calu.
    Maruda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pychotka takie ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pychotka! Chętnie skorzystam z przepisu, bo sama bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam podobne dość często❣

    OdpowiedzUsuń
  5. Z tymi lodami musi być obłędny w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  6. W istocie to pyszne ciasto. Mam słabość do takich deserów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niesamowite i bardzo finezyjne ciasto. Skusiłabym się na nie z ogromną przyjemnością :) <3

    OdpowiedzUsuń
  8. To jest dla mnie totalne zaskoczenie. Ciasto na zimno z ciepłymi lodami, mój mózg musiał to przetworzyć, bo zazwyczaj robię się na odwrót :D super pomysł, chętnie sprawdzę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy pomysł :) Z pewnością skorzystam ale pominę erytrytol :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Miłe zaskoczenie dla gości, o ile jeszcze takiego nie jedli. Sama bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam truskawki. Przepis jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie połączenia, super ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciepłe lody to hit dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.