7/08/2019 38

Ciasto jogurtowe z porzeczkami i kruszonką


To ciasto to jedno z najłatwiejszych, najszybszych i najpyszniejszych ciast jakie znam. Zrobicie je dosłownie w kilka minut plus czas pieczenia i nie potrzebujecie nawet miksera. Jak jadą niezapowiedziani goście, lub macie ochotę na coś słodkiego i pysznego to ciasto będzie wręcz idealne. A jak lubią je dzieci - dosłownie znika nie wiadomo kiedy. Możecie je zrobić dosłownie z każdymi owocami, możecie zrobić same bez owoców, z kruszonką lub bez, możecie zrobić z lukrem, czekoladą czy posypać cukrem pudrem. 
Ostatnio robiłam je już kilka razy i pojawił się przepis na blogu z truskawkami i kruszonką. Prosiłyście mnie w wiadomościach prywatnych, aby podała składniki w gramach, bo nie zawsze macie odpowiedni kubeczek jogurtu. Tak więc, tym razem jak robiłam ciasto pamiętałam o was i zważyłam wszystkie składniki dokładnie, mam nadzieję, że teraz więcej osób je zrobi i będzie się cieszyło smakiem, bo jestem pewna, że zakochacie się w tym smaku. 
Życzę wam smacznego i cudownego dnia. 


Składniki:

-  150 g jogurtu naturalnego
- 250 g cukru
- 200 g oleju
- 330 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 350 g porzeczek (czarna, czerwona, biała)

kruszonka
- 50 g zimnego masła
- 80 g mąki pszennej
- 60 g cukru


Do miski wbijamy jajka. Mieszamy je trzepaczką lub mikserem, możecie je nawet wymieszać widelcem. Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy.

Wlewamy jogurt i olej i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką lub łyżką. Mieszamy tylko chwilkę, aż składniki się połączą. 

Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wyrównujemy. Układamy owoce.

Przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki mieszamy ze sobą (rozcieramy) za pomocą palców. 

Kruszonką posypujemy ciasto. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 50-60 minut. 





38 komentarzy:

  1. mniamm bardzo lubię takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto zjada się z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Orzeźweiające i smacznego *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciacha. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tym razem ciasto nie dla mnie, bo nie mogę jeść porzeczek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana możesz dać inne owoce. Będzie równie pyszne :-)

      Usuń
  6. Strasznie kusisz kochana tym ciastem. Muszę sobie takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzenko ciasto prezentuje sie wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się po prostu idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Poproszę o kawałeczek! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne ciasto, trudno się takiemu oprzeć, na jednym kawałku pewnie bym się nie zatrzymała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Trzeba korzystać z sezonowych owoców póki są, a takie ciasta są do tego świetne :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.