Drożdżowe ślimaczki z twarogiem i suszonymi wiśniami
NAJLEPSZE DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z NADZIENIEM !!!
Dzień dobry moje kochane słoneczka. Tak od rana zapraszam was na kawkę i pyszne drożdżowe ślimaczki z twarogiem i wiśniami. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam drożdżowe i mogłabym je robić niemal codziennie. Bułeczki są bardzo proste do przygotowania a ich smak - obłędny.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia.
Polecam wam także inne przepisy na drożdżowe
DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z TWAROGIEM I SUSZONYMI WIŚNIAMI
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 80 g masła- 300 ml mleka
- 1 jajko
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
dodatkowo
- 500 g twarogu półtłustego
- dwa żółtka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru
- 2 garście suszonych wiśni
- rozbełtane białko do posmarowania
Przygotowanie:
Do miski wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni) i dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Następnie dodajemy roztopione i lekko ciepłe masło. Mieszamy i dodajemy jajko i mąkę, oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto przez chwilę i odstawiamy przykryte ściereczką na 1,5 godziny.
Następnie ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na dwa owalne placki.
Nadzienie - twarożek ugniatamy widelcem z żółtkami, jogurtem i cukrem. Smarujemy nadzieniem placki po całej powierzchni, posypujemy wiśniami i zwijamy jak roladę. Dzielimy na części - mi wyszło w sumie 24 bułeczki.
Bułeczki układamy na blaszkach (dwóch) wyłożonych papierem do pieczenia - nadzieniem na blaszkę i lekko spłaszczamy. Zostawiamy jeszcze na pół godziny, aby podrosły i smarujemy rozbełtanym białkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku, góra-dół przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe bułeczki studzimy na kratce.
Idealne do kawki. Pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńIdealne do porannej kawki czy herbatki. Nie ma co trzeba będzie zrobić
OdpowiedzUsuń