Drożdżówki z twarogiem, rodzynkami i skórką cytrynową

 


Bułeczki drożdżowe z twarogiem, rodzynkami i skórką cytrynową to moja dzisiejsza propozycja do kawki. Mówię wam jakie te bułeczki są przepyszne, musicie koniecznie je zrobić. Długo zachowują świeżość i nie można się im oprzeć. Z tego ciasta drożdżowego zrobicie różne bułeczki, rogaliki czy drożdżówkę i chałkę. Naprawdę polecam, to ciasto jest dopracowane i wypróbowane. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia. 
Zapraszam cię także na mojego instagrama, znajdziesz tam mnóstwo pysznych przepisów i inspiracji. 


Polecam wam także inne przepisy z drożdżowego ciasta
- strucla z twarogiem


DROŻDŻÓWKI Z TWAROGIEM, RODZYNKAMI I SKÓRKĄ CYTRYNOWĄ

Przygotowanie - wyrastanie 2 godziny plus 1 godzina
Ilość porcji - 20 sztuk

Składniki:

- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g masła
nadzienie
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 60 g cukru
- łyżka jogurtu naturalnego
- skórka starta z jednej dużej cytryny
- 60 g rodzynek 

Przygotowanie:

Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 minut, następnie je odcedzam na sitku i kroje na mniejsze kawałki. Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.

Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.

Następnie na blacie podsypanym mąką rozwałkowuję ciasto na kształt prostokąta. Twaróg rozdrabniam widelcem z żółtkami, cukrem, jogurtem, skórką cytrynową i rodzynkami. Farsz rozsmarowuję na całej powierzchni ciasta. Składam ciasto na dwie części, najpierw jedną cześć do środka potem drugą - ma powstać prostokąt. Ciasto lekko dociskam. Kroję na paski i je zawijam dwukrotnie tworząc spiralne bułeczki.

Układam je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Smaruje rozbełtanym białkiem. Zostawiamy je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. 

Piekę bułeczki przez 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone przekładam na kratkę, aby wystygły.





Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.