Pizzerniki


Dzień dobry kochani, witajcie w poniedziałek. Ja wasze zdrowie ? mam nadzieję, że u was wszystko w porządku i wasza rodzina i bliscy też są zdrowi. Jak spędziliście weekend ? ja siedziałam w domu. Zajęłam się sprzątaniem, gotowaniem, nadrabianiem domowych zaległości. Jest teraz czas na wszystko - na czytanie książek, oglądanie filmów i seriali, spędzanie czasu z bliskimi, granie w gry planszowe, rozmowy i taki po prostu odpoczynek, maseczki i inne przyjemności. Wczoraj na obiad zrobiłam pizzerinki, zrobiłam je w większej ilości i część z nich zamroziłam na potem. Potem wystarczy je odmrozić i odgrzać w piekarniku. Wyszły naprawdę przepyszne. 
Życzę wam cudownego dnia, dużo spokoju i rozsądku, wspierajmy się wzajemnie, pomagajmy sobie, musimy ten trudny czas po prostu przeczekać. 


Składniki:

- 750 g mąki pszennej typ 00 lub 550
- 450 g ciepłej wody
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru


Do kubeczka wkruszam drożdże i zasypuje je cukrem, odstawiam na chwilkę i mieszam, drożdże zrobią się płynne.

Do miski wsypuję mąkę, dodaje ciepłą wodę, oliwę, sól i wlewam drożdże. Wyrabiam ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Z ciasta odrywam kawałki i formuję w kulkę, podsypuję blat mąką i każdą kulkę rozciągam na placek. Układam je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia - z podanych składników wyszły mi trzy blaszki - po 9 sztuk na blaszkę. 

Każdy placek nakłuwam widelcem, smaruję sosem pomidorowym, posypuję suszoną bazylią i układam ulubione dodatki. Układam podsmażone pieczarki, posypuję serami, układam kabanosy, szynkę, kukurydzę, oliwki, paprykę. 

Dodatki - ser żółty, ser grana padano, oliwki, szynka parmeńska, kabanosy, kukurydza, papryka, pieczarki. 

Pizzerinki piekę w nagrzanym piekarniku do 240 stopni przez 15 minut. Podaje z roszponką. 
Smacznego. 

Część pizzerinek mrożę na potem. 





Komentarze

  1. na domowy wieczór filmowy to idealne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pizzerinki świetnie nadają się jako przekąska.

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno nie robiłam żadnych pizzerinek. aż mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna przekąska, bardzo lubię pizzę i podobne dania :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale fajne nawet o tej porze bym zjadła sobie

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdyby tylko można było kupić gdzieś drożdże ;D

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.