Odrywane bułeczki drożdżowe z marmoladą i kruszonką


Witajcie słoneczka, co tam u was słychać, jak zdróweczko ? mam nadzieję, że jesteście zdrowi i uważacie na siebie i swoich bliskich. Dzisiaj zapraszam was na kawkę i coś pysznego - takie małe przyjemności. Siedzenie w domu w weekend ma swoje plusy, mogę więcej czasu poświęcić na gotowanie, na coś co kocham. Zrobiłam drożdżowe, małe pyszne bułeczki nadziane marmoladą z kruszonką. Powiem wam, że wyszły obłędne w smaku. Zróbcie je koniecznie. Jak nie macie marmolady może być jakiś dżem. Jak się upieką to zaparzcie kawkę, zróbcie herbatkę czy kakao i usiądźcie wszyscy razem, odrywajcie sobie te bułeczki i zajadajcie. Mniam mówię wam.
Cudownego weekendu wam życzę i smacznego. 


Składniki:

- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g masła

- marmolada

kruszonka
- 25 g masła
- 30 g cukru
- 40 g mąki pszennej


Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne. 

Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.

Przygotowuję kruszonkę - masło rozcieram z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.

Gdy ciasto już wyrośnie to dzielę ja na 15. Każdą z nich rozpłaszczam na placek i kładę na środek łyżeczkę marmolady i zamykam, tworzę bułkę. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruje rozbełtanym białkiem i posypuje kruszonką. Zostawiamy je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. 

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Bułki piekę 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone bułki wyciągam z papierem z blaszki i odkładam, aby przestygły.







Komentarze

  1. to i ja odrywam bułeczkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie bułeczki drożdżowe są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeju, jakie smakowite! <3 Narobiłaś mi smaku na te bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne są takie bułeczki, jutro będę piec podobne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. uważamy i nie wychodzimy z domu :) stan wyjątkowy, więc nawet jak by się chciało, to nie ma jak... do 60tys euro mandatu można dostać za nieuzasadnione pałętanie się poza domem... Za to takie Twoje bułeczki idealnie umilą nam czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze Zuziu. Trzeba uważać i to bardzo. My jak na razie musimy chodzić do pracy, ale nie wiem jak będzie potem. Trzymajcie się zdrowo :-)

      Usuń
  6. Marzenko bułeczki wyglądają obłędnie :) Aż chce się sięgnąć przez monitor komputera :) Uwielbiam drożdżowe, ale u mnie nie ma drożdży :( Mąż na nie poluje po pracy, ale nie ma :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo kochana :-) no ja mam jeszcze zapas ale jak mi się skończą to mam nadzieję, że w sklepach już będą. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  7. Takie śniadanko to ja rozumiem,uwielbiam drożdżowe bułki a w Twojej wersji wyglądają wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smaki dziecistwa! Pyszota <3
    Buziaki kochana :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne, uwielbiam takie ☺☺

    OdpowiedzUsuń
  10. Oh wow these rolls look absolutely amazing! It made my stomach rumble just reading about them, I can't wait to make them myself xo

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzenko, chcę je!!!
    Jakie puchate i smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie drożdżówki to dopiero muszą rewelacyjnie smakować! Zabieram jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super przepis!
    Buły jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam wszelakie drożdżowe wypieki. Idealne te Twoje bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  15. W tym momencie wyjęłam je z piekarnika. W kuchni zapach obłędny <3
    Jestem ciekawa jak będą smakować, ale napewno wspaniale :)
    Ciasto taaaakie przyjemne, cudnie się z nim pracowało. Dziękuję Ci Marzenko za ten przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  16. Kochana, jem jeszcze ciepłe (nie mogłam się doczekać), są przepyszne!!! <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.