Jagodzianki z kruszonką i lukrem


Jagodzianki, pyszne jagodzianki. W sezonie letnim pozycja obowiązkowa. My je uwielbiamy i jak je robię to od razu z dwóch porcji, aby się najeść do syta. Zawsze się znajdzie duża liczba chętnych na takie pyszności. A wy już robiliście w tym roku jagodzianki ? jeżeli nie to koniecznie zróbcie. 
Przepis na jagodzianki wykorzystuję także do robienia bułeczek na słodko, nadziewam je dżemem lub serem czy budyniem. Polecam bo ciasto jest łatwe i każdy sobie z nim poradzi bez problemu a smakują rewelacyjnie. To co - kto robi jagodzianki razem ze mną. 


Składniki:

- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + żółtko
- 100 g cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g masła


nadzienie
- 350 g jagód
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru


kruszonka
- 25 g masła
- 30 g cukru
- 40 g mąki pszennej


lukier
- sok z połowy cytryny
- cukier puder


Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.


Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.


Przygotowuję kruszonkę - masło rozcieram z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.
Jagody przed samym użyciem mieszam z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem.


Gdy ciasto już wyrośnie to dzielę go na 15-17 kulek. Każdą z nich rozpłaszczam na placek i nakładam po około 3 łyżeczki jagód, sklejam jak pierogi i formuję bułeczki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skleceniem na blaszkę. 


Smaruje rozbełtanym białkiem i posypuje kruszonką. Zostawiam je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Bułki piekę 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone bułki wyciągam z piekarnika i układam na kratce aby przestygły.


Sok z cytryny mieszam z cukrem pudrem i polewam jagodzianki. 






Komentarze

  1. Jagodzianki to dla mnie smak dzieciństwa i smak lata! Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  2. biorę kilka i lecę nad jezioro:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bym teraz zjadla domowa jagodzianke:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale Ci wyszły te jagodzianki Marzenko :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile tej słodkości w jednej bułeczce! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Już same zdjęcia robią tzw. smaczek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam Jagodzianki :)) nawet mama ostatnio robiła, ale znajoma była nad morzem i zapłaciła w restauracji za jedna 9zł Oo ...

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniami te jagodzianki z kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo apetycznie. Chętnie spróbuje swoich sił z nimi w kuchni

    OdpowiedzUsuń
  10. o rany jak ja bym zjadła taką pyszną jagodziankę

    OdpowiedzUsuń
  11. Jedne z moich ulubionych drożdżówek z młodości <3 Pięknie wyszły

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis świetny, wypróbowałam i wszyscy degustatorzy zachwyceni.

    OdpowiedzUsuń
  13. Super przepis👍 właśnie dzisiaj upiekłam, są pyszne😋

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.