Follow by Email

wtorek, 26 maja 2015

Jajko i szparag w towarzystwie szynki



Dzisiaj na obiad królują szparagi, szynka i jajko. Do tego biegają dookoła pieczone młode ziemniaki. Danie pyszne i kolorowe. Ja bardzo lubię szparagi i jak tylko pojawiają się w sklepach, od razu po nie sięgam. Sezon na nie trwa dość krótko, więc trzeba korzystać. Najbardziej lubię je polane bułką tartą z masłem, tarty i pizze ze szparagami. A po raz pierwszy robiłam je z jajkiem. I dodałam szynkę pata negra. Całość smakowała rewelacyjnie.

Zapraszam :-)


Składniki:

- pęczek szparagów
- 6 jajek
- opakowanie szynki pata negra (40g)
- 1 kg młodych ziemniaków
- kilka listków świeżej bazyli
- łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 1-2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- świeżo mielony pieprz czarny
- olej rzepakowy

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy i kroimy na kawałki, dodajemy olej (łyżka wystarczy) i przyprawę do ziemniaków, sól, pieprz oraz posiekane świeże zioła, mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika z funkcją termoobieg, 200 stopni na 30-40 minut. 
Przygotowujemy szparagi, zagotowujemy wysoki garnek z wodą, łamiemy twarde końce i wstawiamy na pionowo do garnka, chwilkę gotujemy. Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki.
Na patelnię wylewamy olej, rozgrzewamy i wbijamy jajka, ogień nie może być duży. Posypujemy solą i pieprzem. Układamy od razu szparagi i kawałki szynki, zamykamy pokrywą patelnię i dusimy na średnim ogniu, aż jajka się zetną. Upieczone ziemniaki przekładamy na talerze, jajka dzielimy na porcję i układamy wśród ziemniaków. 







Szparagowe<3Love

53 komentarze:

  1. Mmm smakowity obiadek :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ca za kolory piękne ;-) Bo o smaku to nawet mówić nie trzeba, po prostu go widać gołym okiem ;-) Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniczko oj pyszne pyszne :-) dziękuje kochana :-)

      Usuń
  3. Ależ pyszne serwujesz obiadki! Piszę się!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. W takiej formie to również i my szparagi byśmy zjadły :D Te zapieczone ziemniaczki wyglądają bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, świetnie! Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny kolorowy i pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo zgrane danie, świetne i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. chętnie wprosiłabym się na takie danie!

    OdpowiedzUsuń
  9. To takie jajka sadzone ze szparagami i szynką, super pomysł, na pewno muszę wypróbować... wyglądają pyszniasto :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wcale się nie dziwię, że smakowało rewelacyjnie;) uwielbiam połączenie szparagów i jajka;)

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam! jak zwykle pyyysznie i pomysłowo!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności :) oj mam tyle zaległości w odwiedzinach :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie towarzystwo mi odpowiada. Fajnie, sycąco, a zarazem ze zdrową nutą. Lubię takie propozycje bardzo :) Szparagi i jajka pasują do siebie, jak ulał :) Pozdrowionka, miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
  14. U mnie w domu w porze obiadowej byłby krzyk,że za mało solidne danie, ale na kolację czemu nie? Tak uroczo całość wygląda,że nic tylko jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jajka, szparagi i szynka to klasyka - zawsze się sprawdza. U Ciebie na talerzu wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszystko wygląda pysznie i lubię tak przyrządzone jajka, aby właśnie wypływało z nich żółtko :)

    OdpowiedzUsuń
  17. zjadłabym takie szparagi, oj zjadła.. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Po składnikach wiem ze dobre!

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda na bardzo pyszne :) i zdrowe przy okazji

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepyszny obiad! Same moje ulubione składniki :) Zapraszam do mnie na bloga na obiad z zielonymi szparagami.

    OdpowiedzUsuń
  21. Zdrowy obiad, wygląda kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wiosennie,kolorowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Doskonałe towarzystwo dobrałaś do szparagów. Pysznie i kolorowo. Twój zestaw to sezonowy hit :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Marzenka świetne danie :) a dechy jakie fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pysznie połączyłaś smaki!

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda ładnie i kolorowo, ale nie jestem fanką szparagów

    OdpowiedzUsuń
  27. Ostatnio się naczytałam, że szparagi są przepyszne - nigdy nie jadłam, więc nie wiem :) ale spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Poproszę takie jajko na jutrzejsze śniadanko.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi