Follow by Email

wtorek, 1 grudnia 2015

Pierniczki świąteczne z lukrem


No i mamy grudzień. Jejku jak ten listopad szybko zleciał, minął pod znakiem pracy, wielu nowych wyzwań i pomysłów. Grudzień to dla mnie miesiąc magiczny, choinka, prezenty, święta, czas dla rodziny, wspólne rozmowy, uśmiechy i gotowanie.
Czas szczególny i chyba najbardziej ulubiony. Koniec roku i nowe plany i marzenia, cele do zrealizowania. No a jak święta to i pierniczki. Tak więc na początek mam dla was pierniczki. Przepis znalazłam u Oli. Bardzo mnie zaciekawił dodatek słodkiego ziemniaka. Pierniczki wyszły pyszne, mięciutkie i aromatyczne. Zdecydowanie polecam wam ten przepis. A wy czujecie już magię zbliżających się świąt, myślicie już o prezentach a może już je macie schowane po szafach. Ja w tym roku mam spore opóźnienie, zbyt dużo obowiązków zbiegło się w jednym czasie i dużo pracy, ale zdążę. Planuje już po 6 grudnia ubrać choinkę i ozdobić mieszkanie dodatkami świątecznymi, bombki, mikołaje, choinki z szyszek, świeczniki to klimat, który zdecydowanie poprawia humor i wprowadza nastrój świąteczny. Przyznam się, że czuję się zmęczona, potrzebuje wytchnienia i chwili oddechu, potrzebuje się porządnie wyspać i odpocząć. Jeszcze troszku muszę wytrzymać bo ma zaplanowany mały urlop na koniec roku. Tak więc dam radę, co nie. Bo kto nie da rady jak nie my kobitki. Dobra koniec marudzenia, jest super - wpadnijcie na kawkę i pierniczki.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 batat - słodki ziemniak (450 g)
- 370 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 g masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli

- cukier puder do polew (od Diamant)
- pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Ziemniaka ugotować lub upiec w piekarniku. Ja ugotowałam. Należy go wystudzić i zmiksować na papkę. Następnie wszystkie składniki wrzuciłam do misy miksera i wyrobiłam z nakładką jak do chleba - hakiem. Można także wszystkie składniki wrzucić na stolnicę i zagnieść. Następnie blat wysypałam mąką (stolnica też się nada) i rozwałkowałam ciasto. Wycinamy kształty jakie chcemy i przekładamy nasze pierniczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 12-15 minut. Studzimy na kratce.
Do cukru pudru wlewamy wodę (mleko lub sok z cytryny) i mieszamy, aż powstanie lukier. Ja dodałam jeszcze cynamon. Dekorujemy pierniczki. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku. 







40 komentarzy:

  1. Smacznie wygląda :)

    Zapraszam do konkursu na moim blogu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak tylko tu zajrzałam, to poczułam święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale cudne! czyli przygotowania do świąt rozpoczęte? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapachniało świętami u Ciebie. Ta gorączka przygotowań świątecznych zawsze od pierniczków się zaczyna . Ciekawy pomysł na dodanie ziemniaka do masy piernikowej. Pewnie są mięciutkie. Marzenko, wpadnę na te pierniczki, przyniosę też swoje a Ty zrób kawę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne musiały być; ) Też zamierzam niedługo robić pierniczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe! Ja również uwielbiam grudzień, lubię się nim delektować i przygotowywać masę smakołyków :) Częstuję się Twoimi pierniczkami i znikam do pracy :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak już świątczenie :) Ja nie ubieram w tym roku choinki, wypadł remont, święta poza domem. Ale pierniczki upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierniczki muszą być obowiązkowo. To zapach świąt

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pierniczki choć kiedyś ich wręcz nie znosiłam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wystarczy kilka pierniczków i od razu czuć już święta :)
    Pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapachniało świętami i pieczonymi pierniczkami

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczności! I jakie ładne zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ładne :) No i ten ziemniak! Zupełne zaskoczenie! Ale skoro jest w przepisie to widocznie musi tak być :D

    OdpowiedzUsuń
  14. My na weekend wybieramy się w końcu do domu (po ponad miesiącu) i już mamy w planach wielkie pieczenie :D :D Pierniki będą obowiązkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale musiało w domu pięknie pachnieć podczas pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekawe te pierniczki, lubię takie nietypowe przepisy pierniczkowe:) Ale Marzenko jesteś szybka z tą choinką, u mnie dopiero 22ego najwcześniej ubieramy żeby pachniało w święta, ale różne są zwyczaje jak Polska długa i szeroka:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie cudownie puszyste... super :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Czuć już Święta, wszędzie pierniki i pierniczki :)))

    OdpowiedzUsuń
  19. Śliczne i jakie grubiutkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Marzenko wpraszam się na twoje pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniałe świąteczne pierniczki Marzenko :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale pulchniutkie, wyglądają przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Twoje pierniczki wyglądają kochana wspaniale! Ja chyba też w weekend upiekę:)
    ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  24. oh, kocham pierniczki ! ;) ale pycha !

    OdpowiedzUsuń
  25. Są prześliczne! Uwielbiam pierniczki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  26. Grudzień kojarzy mi się najbardziej z pierniczkami i z ich zapachem, są cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  27. święta tuż tuż :) trzeba się zabrać za pierniczki

    OdpowiedzUsuń
  28. Zapachniało świętami a te bez korzennego zapachu nie mogą się obyć:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Cudne pierniczki:-) Co roku moja mama piekła pierniczki, niestety w tym roku zachorowała ciężko i nie będzie;-(

    OdpowiedzUsuń
  30. Ale pysznie wyglądają Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  31. Batat w pierniczkach to niezwykle nowatorski pomysł:) Nigdy nie miałam okazji takich piec ani jeść. Jestem bardzo ciekawa ich smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  32. bardzo fajne pierniczki :) podoba mi się dodatek batata :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Kusisz tymi pierniczkami. :-) Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi