Pasztet drobiowy


No to jeszcze tak na koniec tych świątecznych smakołyków pasztet drobiowy. Nie wyobrażam sobie świąt bez pasztetu. Mój tato robi z różnych rodzajów mięsa, miesza wszystko ze sobą a ja robię drobiowy i mamy różne smaki.
Taki pasztecik robi się naprawdę szybko i jest lekki i nie jest tłusty, a wychodzi wspaniały w smaku i nie jest suchy. Zdecydowanie polecam wam ten przepis, robię go już od kilku lat. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 kg filetu z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżka oleju
- szczypta kurkumy
- 3 ząbki czosnku
- mała cukinia
- 1 marchewka
- połowa papryki czerwonej
- kawałek pora
- 1 ziemniak
- 1 bułka pszenna
- sól, pieprz
- 1 lub 1/2 małej łyżeczki koncentratu chili (od Proeco)
- 1 jajko

Wykonanie:

Mięsko kroimy na kawałki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, suszoną bazylią i mieszamy. Odstawiamy na godzinkę. Następnie podsmażamy na patelni z łyżką oleju. Cukinię, marchewkę, paprykę, por i ziemniaka kroimy na kawałki i gotujemy w garnku, zalewamy szklanką wody, gotujemy do miękkości. Następnie warzywa odsączamy i przekładamy do mięsa, wywar z warzyw zostawiamy. Do mięsa dodajemy dwie łyżki wywaru i miksujemy wszystko blenderem. Bułkę pszenną moczymy w wywarze i przekładamy ją do masy, dodajemy do smaku sól, pieprz oraz pastę chili. Ilość zależy od naszych upodobań smakowych. Dodajemy jajko i wszystko razem mieszamy. Blaszkę - keksówkę (40 cm) smarujemy olejem i przekładamy masę, pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach przez godzinę. Studzimy. Następnie wykładamy z blaszki i przechowujemy w lodówce. Możemy zamrozić. 









Komentarze

  1. Taki drobiowy pasztet jest smacznym daniem świątecznym. Wspaniały przepis, Marzenko. Ja też nie kupuje gotowych pasztetów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha
    Zapraszam do mnie :klik klik klik

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie jest mieszany, wołowina,wieprzowina, drób-taki nam najbardziej smakuje na święta. Ale drobiowy zrobię po świętach:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczny na święta. Uwielbiam właśnie takie pasztety są delikatne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pasztet domowy na święta koniecznie, u mnie z odrobiną wątróbki :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas nigdy nie robiło się pasztetów ale ten wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie domowe pasztety, a Twój Marzenko wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam! Również uwielbiam pasztety, jednak babcia nigdy nie robiła tych drobiowych. Muszę ją namówić, bo ten wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pasztecik wygląda wspaniale:)
    ale u nas robi sie go na Wielkanoc- teraz to karp na okrągło :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki domowy pasztet jest najlepszy. Pyszna propozycja :)
    Kupnych nie wezmę do ust. Nikt nie wie, co oni w nich mielą. A może lepiej, że nie wiemy :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej jak drobiowy to bym z chęcią zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem pasztetofanem, Twój wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wygląda, musi być przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam pasztety domowej roboty:)
    ściskam świątecznie kochana:)

    OdpowiedzUsuń

  15. Nigdy nie robiłam pasztetu, a ten wygląda bardzo smacznie, więc obiecuję, że w niedługim czasie pokuszę się o Twój przepis i przyrządzę - dam znać - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Domowy pasztet drobiowy jest najlepszy i mój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Taki pasztet to ja rozumiem :) Pyszny, domowy, bez żadnych chemicznych dodatków i z mięsem, a nie zmielonymi resztkami. Super przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Rewelacyjny pasztet. Idealny na Święta. :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.