Ciasto marchewkowe z kremem



Mam dla was dzisiaj pyszną propozycję na świąteczne ciasto. Ciasto marchewkowe, które smakuje rewelacyjnie i ma delikatny posmak piernikowy. Przełożone pysznym kremem i kajmakiem. Zdecydowanie udana kompozycja smakowa.
Zrobiłam to ciasto testowo i zrobię ponownie właśnie na święta. Wykorzystałam przepis na ciasto z dynią, które już robiłam. Pomyślałam sobie, że skoro wyszło takie pyszne z dynią to z marchewką będzie równie pyszne. 
I powiem wam, że smakuje wspaniale.

Zapraszam :-)


Składniki:

Składniki:

- 300 g marchewki (surowej i obranej)
- 3 jajka
- 1 szklanka brązowego cukru 
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 225 ml oleju
- 150 g pokrojonych drobno ananasów z puszki
- 70 g wiórków kokosowych
- 70 g orzechów laskowych
- 300 g mąki pszennej typ 500
- łyżeczka przyprawy do piernika
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody

dodatkowo
- 400 g śmietany 30 %
- 250 g serka mascarpone
- łyżka cukru pudru
- cynamon do posypania (ok 1 łyżeczki)

Wykonanie:

Jajka wbić do misy miksera i ubić je z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę, dodać powoli wlewając olej oraz startą na małych oczkach marchewkę. Wrzucić wiórki kokosowe, posiekane orzechy i pokrojone w małą kostkę ananasy, dalej ubijać mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodawać łyżką mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i cynamonem. Formę prostokątną wysmarować masłem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni - wylać ciasto do blaszki i piec 60 minut do suchego patyczka. Ciasto wystudzić.
Przygotować krem - do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietaną i ubijamy, dodajemy na koniec cukier puder i serek mascarpone, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, na jednej rozsmarowujemy masę krówkową i połowę kremu i przykrywamy drugą częścią ciasta, resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i posypujemy cynamonem. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego.







Komentarze

  1. Wygląda bardzo smacznie! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie :)
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam,a je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko ciasto wygląda przepysznie i z pewnością też tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się bardzo ciekawie i pysznie :)
    A marchewka to moje ulubione warzywo ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marchewkowe, sernik, jabłecznik to moje trzy ulubione więc sama rozumiesz że chętnie bym zjadła kawałek. :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dawno nie piekłam ciasta marchewkowego:) Twoje kochana wygląda wspaniale! Zrobię według twojego przepisu:)
    pozdrawiam i życzę cudnego dnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam kochana :-) ja takie zrobię ponownie na święta. Miłego wieczorku :-)

      Usuń
  8. Pięknie się prezentuje i te kolory cudne

    OdpowiedzUsuń
  9. w tym roku jeszcze nie piekłam:) Piękne wyszło, taki ładny marchewkowy ma kolor!

    OdpowiedzUsuń
  10. dawno nie piekłam marchewkowego, ale mi smaku narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czas zrobić :-) szybko się je robi i szybko znika :-)

      Usuń
  11. jedne z moich ulubionych ciast! mogę chyba sama zjeść całą blachę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasto marchewkowe :) Zaraz u Ciebie będę!

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłyśmy już nie raz ciasto marchewkowe ale jeszcze nigdy go kremem nie przekładałyśmy, extra pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Marchewkowego nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. marchewkowe jest pyszne samo w sobie, a co dopiero z takimi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zdrowe słodycze to jest to ! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak ładnie widać marchewkę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Taki krem idealnie pasuje do tego ciasta, pyszota:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Marcheweczka aż "zagląda" z tego kawałeczka do nas i zachęca do upieczenia ;D :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Też miałam zamiar upiec ciasto marchewkowe, ale czekam na wenę do tarcia marchwi :) Twoje wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Musi być pyszne. Super i jeszcze ten krem. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  22. Lubię ciasto marchewkowe, takie z kremem najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  23. Mnie osobiście najlepiej z marchewką smakuje piernik. Twoje takie na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pięknie wygląda, jedno z moich ulubionych ciast ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Fajne takie ciasta bo można w nich przemycić dzieciom marchewkę :) ostatnio jak piekłam to nawet jej nie wyczuły :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo apetyczne ciasto! Zjadłabym kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  27. Mmmm, kocham marchewkowe! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  28. Marchewkowe ciasta są pyszne. Twoje wygląda fantastycznie

    OdpowiedzUsuń
  29. To jedno z najlepszych ciast:) Musze spróbować zrobić do niego krem bo taka wersja wydaje mi się jeszcze lepsza.

    OdpowiedzUsuń
  30. A upiekę sobie takie! Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ciasta marchewkowe lubię pod każdą postacią Marzenko:) Twoje wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Wszystko co z kajmakiem musi być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Jadłem kiedyś takie ciasto. Jedynym minusem było to, że dostałem tylko jeden kawałek. Aż do teraz czuję jego smak. Wspaniałe.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  34. Pyszności, uwielbiam ciasto marchewkowe :D

    OdpowiedzUsuń
  35. Super, że dodałaś ten krem. Niech coś się dzieje! :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Robiłam kiedyś takie samo ciasto, tylko, że bez dodatku masy kajmakowej :). Smakowało wyśmienicie ;).

    OdpowiedzUsuń
  37. wygląda bardzo smacznie. :) Ja robię ciasto marchewkowe trochę inaczej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  38. Taki kawałek ciasta to bym porwała! :-)

    OdpowiedzUsuń
  39. Kolejny pprzepis do zakładki. Bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.