Follow by Email

czwartek, 24 marca 2016

Jajka faszerowane burakiem i ćwikłą


Kolejna propozycja na faszerowane jajka, tym razem z burakiem i ćwikłą. Smakują rewelacyjnie i takie jajka zrobię na świąteczny stół. Do farszu użyłam buraków w słoiku mojej mamy - takich tartych sałatkowych do obiadu i ćwikły. To już prawie ostatni przepis świąteczny, mam nadzieję, że jeszcze zdążę się z wami podzielić przepisem na mazurka, a będę go robiła w piątek. Za oknem prawdziwa wiosna, wczoraj świeciło pięknie słoneczko i było naprawdę ciepło. Mam nadzieję, że taka ładna pogoda będzie również na świąteczne dni. Ja uciekam do pracy a wam zostawiam na śniadanie jajeczka.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 4 ugotowane jajka
- łyżeczka majonezu 
- 3 łyżeczki ćwikły z chrzanem
- 3 łyżeczki buraczków tartych (domowa wersja)
- sól, pieprz
- majonez do dekoracji
- rzeżucha

Wykonanie:

Jajka obieramy i kroimy na pół. Wydrążamy delikatnie żółtka i wkładamy je do miski. Dodajemy do nich majonez, ćwikłę i buraki oraz sól i pieprz. Wszystko gnieciemy widelcem na pastę. Faszerujemy połówki jajek i dekorujemy majonezem, posypujemy rzeżuchą. Jeżeli nie macie takich domowych buraków to możecie ugotować małego buraka i go zetrzeć na tarce na małych oczkach. Albo dodać samej ćwikły. 








48 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają Marzenko!Chyba zrobię część takich.
    A grzybki koniecznie kiedyś zrób. Służę przepisem, pozdrawiam,pa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie i jak ładnie przełamałaś kolory tymi buraczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki kolor wiosenny,proste, a efektowne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Urocze!
    Muszą smakować wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie. Spokojnego dnia Marzenko

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis Marzenko. Łatwy do zrobienia i bardzo fajny kolorystycznie. Czerwone buraczki i rzeżucha - kolorowe, wiosenne połączenie. Mi się podoba, a ponieważ lubię buraki, to zrobię kilka takich jajeczek. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takich jajek to nie może zabraknąć na świątecznym stole

    OdpowiedzUsuń
  8. Czasami lubię zajadać jajeczka z ćwikłą, więc tak nadziane pewnie tez by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawe połączenie do faszerowania!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne i niezwykle smakowite jajka - idelane na święta :D

    OdpowiedzUsuń
  11. takie jajeczka mogły by mi posmakować,lubię ćwikłę,najlepiej jak jest taka dobrze pikantna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczne i smaczne jajka :) pięknie będą się prezentować na świątecznym stole :)
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  13. świetny pomysł. buraki i ćwikła idealnie pasują. a ja w tym roku faszeruję pieczarkami :) pozdrawiam ciepło :)!

    OdpowiedzUsuń
  14. Tyle jest wspaniałych propozycji na farsz do jajek a my byśmy chciały tak wszystkie spróbować :D Ale to chyba nie możliwe ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Podobają mi się te jajeczka Marzenko ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają bardzo apetycznie. Z pewnością ozdobią stół wielkanocny.

    OdpowiedzUsuń
  17. Oryginalne:D Podoba mi się Twój pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam wszystkie faszerowane jajka, pysznie Marzenko :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Takich jaj faszerowanych jeszcze nie widziały moje oczy, ani nie próbowały moje kubki smakowe. Ciekawa propozycja i na pewno by mi zasmakowała, bo buraczki i jajka lubię :) Pozdrowieńka! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Z burakiem nie jadłam , muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Z burakami nie próbowałam, a Twoje wyglądają przepięknie. Dla mnie to całkiem nowy pomysł wart wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawa wersja faszerowanych jajeczek, muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  23. Super nadziane te jajka, aż zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Fajny pomysł, jajeczka urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Lubię jaja w każdej postaci - Marzenko, życzę spokojnych i wiosennych Świąt Wielkanocnych oraz wszelkiej radości i pomyślności

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale pychotka:)
    ściskam przedświątecznie kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Z tymi kolorami wyglądają super:-) Jestem ciekawa ich smaku:-)

    OdpowiedzUsuń
  28. U mnie też dzisiaj świeciło piękne słońce i mam nadzieje, że taka pogoda utrzyma się przez najbliższe dni. Jajka prezentują się wspaniale, bardzo ciekawy farsz :) Marzenko, zdrowych i radosnych Świąt dla Ciebie i całej rodzinki :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Pięknie wyglądają, w sam raz na świąteczny stół!! Wesołych Świąt, wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  30. Przepysznie się prezentują :)
    Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. baaardzo apetycznie wyglądają :) Życzę spokojnych i radosnych świąt Wielkanocnych www.madrzej.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  32. Jako, że buraczki uwielbiam, jajeczka tez- to taki zestaw"kupuję", pyszny !
    Radosnych Świąt Wielkiej Nocy życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Pychotka, uwielbiam faszerowane, też dziś robiłam, ale we włoskim stylu - z pesto:)Spokojnych, Radosnych, Rodzinnych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Muszę wypróbować ten pomysł,bardzo mi się spodobały te jajka faszerowane,muszą być pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  35. pyszna propozycja nie tylko na świąteczny stół.
    Radosnego świętowania Wielkanocy życzę!!

    OdpowiedzUsuń
  36. uroczo wyglądają te różowe jajeczka :) Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Bardzo lubię buraki, więc z pewnością różowe jajeczka są dla mnie! :) Wesołych Świąt!!! :*

    OdpowiedzUsuń
  38. Jednak buraczki, a nie buraki. :D W takim razie może być dobre.

    OdpowiedzUsuń
  39. Miałam w planach początkowo jajka faszerowane, ale skończyło się na zawijanych w szynce parmeńskiej, bo było szybciej :) Nigdy mi się nie uda wyrobić tak, jak sobie to zaplanuję.

    OdpowiedzUsuń
  40. Prezentują się wyśmienicie, muszę wypróbować przepis na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Wyglądają mega pysznie :) Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi