Follow by Email

sobota, 28 maja 2016

Pieczone ziemniaki z rozmarynem


W moim rodzinnym domu wszyscy uwielbiają pieczone ziemniaki, i w zasadzie mogłabym je robić na obiad nawet kilka razy w tygodniu. I naprawdę nikomu się one nie nudzą i nie potrzeba do nich żadnych dodatków. Dostałam na ryneczku młode ziemniaki, pewnie jeszcze nie nasze, ale kupiłam i postanowiłam, że je upiekę. Tak mi się zachciało takich ziemniaków pieczonych ze skórką. Do tego przygotowałam michę sałaty z ogórkiem i jogurtem i już mieliśmy pyszny, wiosenny obiad. Miłej soboty wam życzę.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- łyżka koperku
- sól
- gałązka lub dwie świeżego rozmarynu

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy i osuszamy. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Do miseczki wlewamy olej. Każdego ziemniaka smarujemy olejem, najlepiej pędzelkiem, ja miałam duże ziemniaki, więc przekroiłam je na pół, jak macie małe to upieczcie je w całości. Ziemniaki z jednej i drugiej strony posypujemy solą, układamy je na blaszce i na każdym ziemniaku układamy kawałek świeżego rozmarynu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy przez około 45 minut, aż się ładnie zarumienią - grzanie góra-dół. Możemy pod koniec pieczenia włączyć funkcję termoobiegu. Gotowe ziemniaki przekładamy na talerze i posypujemy świeżym, posiekanym koperkiem. Do ziemniaków można podać ulubioną surówkę i maślankę do popicia, super smakują w takim zestawie. 








38 komentarzy:

  1. Prawdziwe pyszności :) Ziemniaczki pierwsza klasa. Uwielbiam takie zapiekane, z przyprawami. Mmmm - palce lizać. Złociste, smaczne. Super. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię w podobny sposób.Pozdrawiam Marzenko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ziemniaczki mogą spokojnie zastąpić nam frytki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł.
    Kupię odpowiednie ziemniaczki i do roboty.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzenko ziemniaczki wyglądają przepysznie, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ smakowicie wyglądają. Też uwielbiam pieczone ziemniaki, moja mama zawsze takie robi, jak do niej jedziemy. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. często piekę ziemniaki,bo bardzo takie lubimy;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę i ja kiedyś takie zrobić, rzadko piekę ziemniaki. Bardzo podoba mi się Twój talerzyk ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne i aromatyczne ziemniaczki <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Super! Ze świeżym rozmarynem są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię takie ziemniaczki, rozmaryna nadaje fajnego aromatu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I ten cudowny kolor <3 Nic nam więcej do szczęścia nie byłoby trzeba :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Mają charakterystyczny smak, bardzo lubię takie połączenia.
    Pieczone ziemniaki uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. rozmaryn i ziemniaki to para idealna! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Aż u mnie czuć ich zapach :D

    OdpowiedzUsuń
  16. O takie ziemniaczki to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają bardzo apetycznie w sam raz na obiadek ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Urok prostoty. A raczej smak :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam:) Już czekam na takie młode z naszego pola i będziemy zajadać:)
    ściskam weekendowo:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Często robię podobne, z tym, że oprócz soli posypuję je pieprzem i mają bardzo ciekawy smak. Nie mniej jednak zaciekawiłaś mnie połączeniem z rozmarynem i koperkiem, bo wyglądają wspaniale, bardzo zachęcająco do wypróbowania samemu! To dla mnie nowe połączenie na pewno zweryfikuję już wkrótce!

    OdpowiedzUsuń
  21. Pokazałam mojemu M ziemniaczki, a on na to "a misko gdzie?"- facet :)
    Marzenko tez bardzo lubimy pieczone ziemniaczki i robię je często, choć przyznam że bez rozmarynu, ciekawe jak smakują:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  22. U mnie w rodzinie to ziemniaki są nr 1 obiadu. :D Te wyglądają obłędnie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. bardzo pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  24. I u mnie wszyscy lubią pieczone ziemniaki, a młode czasem też piekę z małymi pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam duet ziemniaki i rozmaryn - są po prostu dla siebie stworzone :)
    Uściski.

    OdpowiedzUsuń
  26. Pieczone ziemniaczki to coś dla moim. Uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Te ziemniaczki tak wyglądają, że aż mi ślina kapie na klawiaturę :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Piekne, złociste, musza byc przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  29. Pyszne, uwielbiam takie :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi