Follow by Email

środa, 15 czerwca 2016

Dżem truskawkowy mojej babci


Ten dżem robiony jest w mojej rodzinie od lat. Pamiętam jak robiła go moja babcia, potem mama a teraz robię ja. Uwielbiam jego smak, zresztą dżem truskawkowy lubię najbardziej ze wszystkich smaków domowych przetworów. Ten przepis ma w sobie dwa wielkie plusy, jeden to pyszny dżem a drugi to pyszny sok. I takim sposobem mamy zapasy na zimę. Warto kupić kilka kilogramów truskawek i zrobić taki dżemik.  Za oknem nareszcie słoneczko dzisiaj, więc życzę wam miłego dnia. Zostawiam przepis i zmykam do pracy.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 4 kg truskawek
- 500 g cukru
- sok z 1 cytryny

- 100 g cukru dodatkowo do soku

Wykonanie:

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy najpierw połowę cukru i zagotowujemy. Jak truskawki puszczą sok to łyżką (taką dużą do zupy) odlewamy go do innego garnka. Z 4 kg truskawek odlałam 1 litr soku. 
Po odlaniu soku dodajemy do truskawek resztę cukru i gotujemy dżem na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, tak długo, aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. U mnie czas gotowania to tak około 4 godzin. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy na kilka minut do góry dnem. 
Pozostały sok zagotowujemy, dodajemy jeszcze 100 g cukru i przelewamy gorący do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na kilka minut do góry dnem. 
Oczywiście można dać do dżemu więcej cukru, to zależy od tego jak bardzo lubicie słodkie dżemy. 






39 komentarzy:

  1. Babciny dżem i to bez okropnego żelfiksu - naturalny, niepowtarzalny w smaku, wyjątkowy i "z duszą" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko, pracowita jesteś jak pszczółka. Robisz same pyszności. W zimie jak znalazł. U mnie też pomału spiżarnia się zapełnia. A lato przed nami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu bardzo lubię robić dżemy :-) na zimę będzie zapasik :-)

      Usuń
  3. Nie ma jak swojskie konfitury, a szczególnie z babcinego przepisu. Kłaniam się Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sezon na truskawki trwa w najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe dżemy truskawkowe są najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  6. Jednak nie ma to jak domowe, babcine receptury, zawsze najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsze są takie klasyczne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dżemik wygląda bardzo smacznie. Zjadłabym z takim kanapeczkę ;) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje kochana :-) tak masz rację, warto przypominać takie przepisy, pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  8. Świeża bułeczka i szklanka mleka do tego <3 ukochane śniadanie wakacyjne z dzieciństwa :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Dżemy truskawkowe są pyszne i idealne na jesień i zimę :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny dżem. Nasze babcie wiedziały co dobre 😄

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też robię taki dżem. Najlepszy! Bez porównania z innymi

    OdpowiedzUsuń
  12. Najlepsze takie domowe, stare, sprawdzone przepisy.
    Przetwory pyszne, lubię na zimę otworzyć sobie takie słoik domowego dżemu.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kajzerka z takim dżemem i serem białym - mniaaaam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Babcine przepisy są najlepsze :) Pyszny dżemik <3

    OdpowiedzUsuń
  15. W
    sobote wypróbuję , nie mogę się doczekać

    OdpowiedzUsuń
  16. Potrzebna cierpliwość ,ale dżem cudny.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja własnie napisałam post, dlaczego warto zwrócić uwagę na truskawki.
    Wiem, że każdy tęskni do tego sezonu truskawkowego, który jest bardzo krótki. I dlatego warto przetwarzać truskawki i zachowywać ich smak na zimę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytałam, super :-) dlatego chyba jeszcze w weekend zrobię powtórkę :-)

      Usuń
  18. Idealny. Dodajesz cytrynę, aby kolor zatrzymać Marzenko, czy dla smaku?

    OdpowiedzUsuń
  19. Domowy dżem jest bezkonkurencyjny i nie na sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak. To moja babcia zaszczepiła we mnie miłość do robienia domowych przetworów :-)

      Usuń
  20. Uwielbiam przetwory wszelkiego rodzaju. Muszę zacząć sezon truskawkowych przetwarzań :) Fajna babciny dżem. Zimą przypomni letnie dni :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Swojski najlepszy:) Uwinęłaś się piorunem;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Co roku robiłam taki dżemik domowy, w tym nie wiem czy się wyrobię, ale uwielbiam ! Na zimę jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Babcine przepisy i patenty kulinarne zawsze najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. nie ma to jak domowy dżem :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Dobry domowy dżem truskawkowy nie ma sobie równych ;D

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo lubię robić przetwory na zimę. jedynie co mnie zniechęca robiąc dżem truskawkowy ,to to, że po pary miesiącach traci kolor i wygląda bardzo nieapetycznie,moze jest jakaś receptura o której nie wiem? .a może "BABI PRZEPIS JEST SKUTECZNY Proszę o wskazówki Gosia

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi