Follow by Email

poniedziałek, 18 lipca 2016

Chleb pełnoziarnisty i lipcowa Piekarnia


Kochani kolejny miesiąc i oczywiście wspólne pieczenie chleba w Piekarni u Amber. Tym razem pieczemy pyszny chleb pełnoziarnisty z porzeczką - ja zrobiłam z żurawiną bo nie dostałam nigdzie suszonej porzeczki a z nalewki też nie miałam. Przepis podrzucił nam Adam z bloga Kuchnia Gucia. Chlebuś wyszedł smakowity, uwielbiam chleby z dodatkiem żurawiny. Mój troszkę za długo wyrastał, ale to przez to, że o nim zapomniałam i pojechałam sobie pojeździć na rowerze. Zmieniłam także czas i temperaturę pieczenia.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 390 g zakwasu żytniego (dwukrotnie dokarmionego)
- 130 g mąki żytniej typ 720
- 45 g wody
- łyżeczka soli
- 135 g ziaren (słonecznik, siemię lniane ) namoczonych przez noc w 135 g wody
- 90 g suszonej żurawiny

Wykonanie:

Do miski wrzucamy wszystkie składniki, poza żurawiną. Ja swój chleb najpierw wymieszałam drewnianą łyżką a następnie wyrabiałam mikserem z hakiem - w przepisie jest podany czas 10 minut, ja wyrabiałam krócej. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 20-30 minut, u mnie wyrastał dłużej bo po prostu o nim zapomniałam. Następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem blaszki i posypujemy na wierzchu mąką żytnią - u mnie typ 2000. Takiej mąki użyłam również do dokarmienia zakwasu.

Chleb odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Ja piekłam zupełnie inaczej - 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 200 stopni, grzanie góra-dół. Po upieczeniu chleb wyciągamy z blaszki i studzimy na kratce.

Chleb pełnoziarnisty z owocami na blogach:











48 komentarzy:

  1. ładnie wygląda- chociaż nie jadam chleba ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja bez chleba nie wyobrażam sobie życia :-)

      Usuń
  2. Musi być pyszny :) Uwielbiam takie chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny!
    Dziękuję za lipcowe wypiekanie.
    Sięgam po kromeczkę i już zapraszam Cię na sierpniowe piekarzenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Najbardziej podoba mi sie dodatek żurawiny - pysznie wygląda ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu bardzo lubię takie dodatki w pieczywie :-)

      Usuń
  5. jaki wspaniały chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada jak przepyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wow! cóż za pęcherzyki w środku! u mnie zdecydowanie mniejsze ale smak chleba wynagradza wszystko!
    dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawa jestem czy by mi smakował, bo wygląda smakowicie:-) U nas nikt nie je z owocami chleba, więc odpuściłam lipcową piekarnię;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko upiecz koniecznie, jest wspaniały :-)

      Usuń
  10. Pięknie Ci się upiekł :)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale mi narobiłaś smaka:)
    wygląda świetnie, pewnie kiedyś sie skuszę, teraz zupełnie nie mam czasu :)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renatko koniecznie spróbuj, warto naprawdę :-) pozdrowionka kochana :-)

      Usuń
  12. O właśnie, ja mój rosnący chleb także porzuciłam, ale jak widać u Ciebie nic to nie zaszkodziło. Prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Marzy mi się taki chlebuś. Z chęcią bym taki zjadła teraz z masełkiem i konfiturą. Mniam :) Pozdrawiam serdecznie :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie chlebki to ja uwielbiam :) Mąka żytnia 720 to podstawa do dobrego chleba.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaką on ma genialną wprost strukturę! :D Zjadłybyśmy na raz z pół bochenka jak nie więcej :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziewczyny no nie można poprzestać na jednym kawałku :-)

      Usuń
  16. To już jest konkretne pieczywo ! Wspaniały wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyszedł Ci piękny, a że dobry to wiem:) dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękny bochen! Dziękuję za wspólne lipcowe wypiekanie tak smakowitego chleba.

    OdpowiedzUsuń
  19. o tak żurawina do chlebka pasuje idealnie, uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękny!
    Wygląda jak świąteczne ciasto z bakaliami. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo ładny, taki słoneczny!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniały i tak pięknie zaprezentowany :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Super się prezentuję , jednak mnie przeraża troche ten zakwas jak gdzie go dostać ? :D
    Pozdrawiam świetny blog ;d
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Mistrzowski bochenek!
    Dziękuję za wspólne lipcowe wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  25. mój również z żurawiną :) pięknie Ci się udał, ja miałam nieco problemów na szczęście ogarnęłam :) dzięki za wspólne wypiekanie i do zobaczenia za miesiąc przy kolejnym wyzwaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  26. wspaniale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Z chęcią bym taki zjadła, już niedługo wymienię piekarnik i biorę się za pieczenie chlebków :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda bardzo apetycznie:) z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ależ musiał wyśmienicie smakować

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi