Follow by Email

piątek, 22 września 2017

Ryż z jabłkami zapiekany w piekarniku


Spacerując wczoraj z psem nazbierałam kasztanów i kolorowych liści. Po prostu nie mogłam się powstrzymać, takie piękne, kolorowe leżały na trawie. Już znalazły swoje miejsce w moim pokoju, wśród świeczek i jesiennych dekoracji. Zbierając skarby jesieni, której zresztą mamy dzisiaj pierwszy dzień, przypomniało mi się pyszne danie, które zawsze robiła nam mama w jesienne wieczory. To ryż z jabłkami zapiekany w piekarniku z dużą ilością cynamonu. I taki właśnie ryż przygotowałam wczoraj na kolację dla rodzinki. Mówię wam, jaki on był pyszny a jak pachniało całe mieszkanie jabłkami i cynamonem. Dla mnie to takie smaki z dzieciństwa i miłe wspomnienia. Dzisiaj też sobie pójdę po pracy na spacer i również pewnie przyniosę jakieś skarby. Miłego piąteczku kochani.


Składniki:

- 200 g białego ryżu
- 4-5 jabłek
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu + pół łyżeczki do posypania na wierzchu
- 500 ml mleka 
- łyżeczka masła do wysmarowania formy


Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy. Wsypujemy ryż i dodajemy 1 łyżkę miodu. Gotujemy na małym ogniu do miękkości ryżu - u mnie to trwało około 20 minut. Jeżeli będzie taka potrzeba to dolewamy mleka - jeżeli ryż będzie zbyt gęsty. 

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy cynamon i łyżkę miodu. 

Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wykładamy połowę ryżu, następnie warstwę jabłek i ponownie warstwę ryżu. Na wierzchu posypujemy jeszcze cynamonem.

Naczynie do zapiekania wkładamy do piekarnika, temperatura 150 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 25 minut. Od razu podajemy jeszcze ciepły.
Smacznego. 

Ryż przygotowałam w mini garnkach żeliwnych od Ballarini. Jeden garnek to porcja dania dla jednej osoby. Bardzo lubię przygotowywać takie zapiekanki w tych naczyniach. Garnek ma pojemność 250 ml i bardzo długo po pieczeniu czy gotowaniu trzyma ciepło, pasuje do wszystkich kuchenek i piekarników. Dania podane w takich mini garnkach żeliwnych świetnie się prezentują na stole. 



48 komentarzy:

  1. Uwielbiam taki ryż i często robię dużą porcję na piątkowy obiad. W moim domu wszyscy go lubią.
    Miłego weekendu Marzenko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że takiego zapiekanego jeszcze nie próbowałem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dotychczas nie miałam pojęcia, że takie danie istnieje.
    Szczerze mówiąc lubię klasyczny ryż z jabłkami, więc bardzo mnie zainteresował przepis.
    Super.
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochanie musisz koniecznie zrobić sobie takie danie :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  4. Bardzo lubię ryż na słodko :) Jak dla mnie bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jesienne danie, na pyszny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zasadzie na każdy posiłek się nadaje :-)

      Usuń
  6. Moja babcia robiła taki ryż :) smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne i jesienne połączenie :)
    Ja wczoraj jednego kasztana zebrałam, choć było ich mnóstwo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już ich nazbierałam troszku. Zrobiłam jesienne dekorację w mieszkaniu :-)

      Usuń
  8. Mama kiedyś robiła, to taki smak z dzieciństwa ;) fajne te garnki 😍 pozdrawiam 💜

    OdpowiedzUsuń
  9. najlepszy :) wczoraj robiłam na kolację

    OdpowiedzUsuń
  10. Smak dzieciństwa! Pyszności :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzenko pysznie i jesiennie u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Widzę, że bardzo wiele osób jadło go w latach dzieciństwa :-)

      Usuń
  13. Uwielbiam taki ryż. Nawet ostatnio robiłam dla rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pychota! Danie mojego dzieciństwa!
    dreamerworldfototravel.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam ryż zapiekany z jabłkami. Ostatnio też robiłam go na obiad, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow, ale przepysznie to wygląda! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Taki ryż najbardziej nam się kojarzy z zimą kiedy robiła go nam mama jak wracałyśmy z podwórka po lepieniu bałwana :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię taki ryż szczególnie z cynamonem, ale nigdy go jeszcze nie zapiekałam :)
    Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Szmat czasu nie jadłam tego dania,moim dziewczynkom też go jeszcze nie robiłam. Dzięki za przypomnienie Marzenko,wkrótce go zrobię.
    Jak zwykle urocze zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  20. To również moje smaki dzieciństwa <3 Ten smak i te zapachy - jabłko, cynamon :) Ojej, narobiłaś smaku :) Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ryż z jabłkami uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. to jedyne danie które robię wtedy gdy nie ma ślubnego- nie znosi go, trauma z dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Oj muszę taki ryżyk sobie zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Smaki z dzieciństwa, muszę zrobić, bo całe wieki nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam i jesienią i zimą często sobie taki przyrządzam :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam to danie, muszę sobie przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi