1/28/2018 31

Chlebek bananowy z czekoladą


Uwielbiam wypieki z wykorzystaniem dojrzałych bananów. Są po prostu pyszne. Często specjalnie odkładam banany, aby mocno dojrzały i wówczas piekę chlebek bananowy lub jakieś ciasto. Na instagramie wpadłam na mama_na_silowni i urzekł mnie jej przepis na chlebuś. Postanowiłam go wypróbować i powiem wam, że naprawdę warto go upiec. Nie dość, że jest pyszny to jeszcze szybko się go robi i uwierzcie mi, wyjdzie wam na pewno. 
Ja zazwyczaj piekę chlebek bananowy wieczorem a na drugi dzień zabieram go ze sobą do pracy i pakuje do pojemnika dla chłopaków. Do weekendowej kawki będzie również pysznie pasował i gdy odwiedzą was goście również. No to co, pieczecie chlebuś ze mną. Zapraszam i życzę wam cudownego dnia. 


Składniki:

- 3 dojrzałe banany
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 4 jajka
- 50 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g gorzkiej czekolady


Banany rozdrabniamy widelcem - ważne, aby były mocno dojrzałe. W misce miksujemy jajka z cukrem kokosowym (możecie dać zwykły cukier lub go pominąć), dodajemy banany, mąkę kukurydzianą i ryżową, proszek do pieczenia i cynamon.

Wszystko razem miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i mieszamy łyżką. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół. Ciasto wylewamy do keksówki posmarowanej lekko olejem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawiamy na chwilę w blaszce, aby odpoczęło, następnie wyciągamy i studzimy na kratce. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Smacznego.



31 komentarzy:

  1. Super, narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie się chlebek bananowy jakoś nigdy nie dopieka. Nie wiem gdzie tkwi błąd, bo zawsze trzymam go w piekarniku dłużej niż ustawa przewiduje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana to spróbuj zrobić ten :-) i daj mi znać jak wyszedł :-)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie bananowe pyszności! Aż ślinka leci.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny chlebek Marzenko :) I jaki zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się prezentuje, a ja dziś nie mam nic swojego do kawki. :( Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniały :) można zjeść i na deser i na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dawno nie robiłam, muszę wrócić do tego przepisu;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też uwielbiam chlebek bananowy :) z czekoladą musi być przepyszny, takiego jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki piękny i wyrośnięty - taki pyszny chlebek bananowy to zdecydowanie coś dla mnie :D Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) polecam bo jest naprawdę pyszny :-)

      Usuń
  10. Pyszny!
    Jak z czekoladą, to biorę dwa kawałki...

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne są te ciacha/chlebki bananowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chyba tego mi dziś byłoby trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wygląda ;)
    Dawno nie robiłam, bo jakoś banany zużywam na bieżąco i dawno już nie miałam nadwyżki. Muszę kupić z myślą o chlebku ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda tak smakowicie, że zaraz idę po składniki do sklepu!

    OdpowiedzUsuń
  15. Chlebek bananowy nigdy nam się nie znudzi a już na pewno nie z czekoladą :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie robiłam, muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.